MUK: Gotovo svi su čestitali novom američkom predsjedniku, ne i Rusija

Vrijeme:1 min, 50 sec

Nakon što je proglašena pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u, mnogi svjetski lideri su požurili čestitati mu. Među čestitarima su se našli i lideri država saveznica i onih s kojima Amerika nije u pretjerano dobrim odnosima, no iz Rusije ni riječi.

U prvih sat vremena nakon što je objavljeno da je Joe Biden novi predsjednik najveće svjetske sile, na izbornom uspjehu su njemu i Kamali Harris čestitali francuski predsjednik Emmanuel Macron, premijer Velike Britanije Boris Johnson, njemačka kancelarka Angela Merkel, Ursula von der Leyen, čelnica Europske komisije i brojni drugi.

Kasnije je došla i čestitka od iranskog predsjednika koji je izrazio nadu da će nova administracija raditi na poboljšanju odnosa ove dvije države. Dugo se čekalo na pozdrav Benjamina Netanyahua i izraelskog predsjednika, no ti pozdravi su ipak stigli, za razliku od Rusije i Kine koje još uvijek nisu pozdravile novog predsjednika Amerike.

Šutnja Kremlja i Pekinga ne čudi ako se uzmu u obzir stavovi Joea Bidena koje je pokazao tijekom predizborne kampanje i nakon pozitivnih vijesti o rezultatima izbora.

Biden je za Rusiju kazao da je suparnik SAD-u, a Kinu je nazvao ozbiljnim konkurentom. Donalda Trumpa je optuživao da je blag prema Vladimiru Putinu i kritizirao ga jer šuti o trovanju ruskog oporbenog lidera Alekseja Navalnog, a Rusiju optužio za taj čin.

Biden je čak, prilikom jednog susreta, Vladimiru Putinu rekao “gledam vas u oči i mislim da nemate dušu”. Jasno je da između njih dvojice ne postoji velika ljubav. No, osobni odnosi sigurno nisu primarni razlog što je predsjednik Rusije propustio Bidenu čestitati pobjedu.

Još jedan razlog zbog čega Kremlj čeka s prihvaćanjem izbornih rezultata su i Bidenove namjere da ojača transatlantske odnose. To uključuje oživljavanje NATO vojne alijanse koja je usmjerena na obuzdavanje ruske agresije, a dobar znak da sve ide u tom smjeru je i hitra čestitka Jensa Stoltenberga, generalnog tajnika NATO-a koji je kazao da zna “da je Biden snažna podrška alijansi”.

Kada su Kinezi u pitanju, Biden je rekao da će nastaviti istu čvrstu liniju koju je držao i Trump kada je riječ o trgovini, krađi intelektualnog vlasništva i prisilnim praksama, ali da to neće raditi maltretiranjem saveznika.

Dnevnik.ba/https://dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori