ČAPLJINA/Održan komemorativni skup u spomen na Božana Šimovića

Vrijeme:3 min, 56 sec

U sklopu komemorativnog skupa položeno je i cvijeće na grob Božana Šimovića u mjesnom groblju sv. Ivana u Zvirovićima…

Povodom obilježavanja 28. obljetnice pogibije brigadira Božana Šimovića, legendarnog zapovjednika HVO-a, koji je 1992. godine poginuo na području Rotimlje, i u znak zahvalnosti svim hrvatskim vitezovima danas je u Zvirovićima služena Sveta Misa i komemorativni skup “U SPOMEN NA HRVATSKE VITEZOVE”. ”Nakon svih ovih godina, ne možemo se ne upitati kako danas promatrati i vrednovati žrtvu svih hrvatskih branitelja, te zahvaliti za svu njihovu predanost i ljubav. Svaka žrtva vrijedna je vječnog poštovanja i divljenja. Na nama je odgovornost da budući naraštaji ovakve manifestacije ne otrgnu od zaborava, jer su upravo one na slavu svima u kojima i danas kuca srce hrvatskih ratnika, a kao podsjetnik onima koji ne znaju ili su zaboravili – tko su bili hrvatski branitelji”, poručeno je na skupu.

Cvijeće i svijeće položili su izaslanstvo HNS-a, Grada Čapljine predvođeno gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga P.P.N. “Ludvig Pavlović”, MZ Zvirovići i MZ Prćavci, djeca i učitelji OŠ Vladimira Pavlovića – područne škole Zvirovići i Prćavci, strane nevladine organizacije sa sjedištem u Zvirovićima “Regina della Pace” i “Nuovi Orizzonti”, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH. U sklopu komemorativnog skupa položeno je i cvijeće na grob Božana Šimovića u mjesnom groblju sv. Ivana u Zvirovićima. ”Na današnji dan nakon 28 godina pogibije karizmatskog vođe i brigadira Božana Šimovića, prisjećamo se s posebnim poštovanjem i 9 hrvatskih vitezova poginulih u Domovinskom ratu, iz naše župe, kao i 77 žrtava II. Svjetskog rata i poraća MZ Zvirovići i Prćavci”, naveli su organizatori.

Nakon polaganja vijenaca služena je Sveta Misa u crkvi sv. Ane, za sve branitelje koji su svoj život za domovinu dali u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

“Zadovoljstvo mi je sve vas pozdraviti u ime Grada Čapljine, u ime mojih suradnika i u osobno ime, Pozdravio bih i zahvalio na dolasku. Pozdrav don Željku Majiću i don Branku Šimoviću i veliki, veliki pozdrav našem župniku don Ivanu, ja vjerujem i svi vi, želimo mu što brže ozdravljenje. Na poseban način pozdravljam obitelj pokojnog Božana kao i sve nazočne obitelji poginulih i umrlih naših suboraca iz Domovinskog rata. Danas smo na jedan poseban način s paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i svetom misom odali počast i pokojnom Božanu ali i svim pokojnim i umrlim braniteljima iz Domovinskog rata.

Naravno ovo je prigoda, uvijek se sjetimo tog perioda od 1992. do 1995. godine, teškog perioda koji je prolazio Hrvatski narod poglavito 1991. godine kada je agresor došao na naše područje i htio uništiti sve ove naše temeljne vrijednosti: vjeru, kulturu, naše živote u konačnici, naš jezik. Činilo se tada da su Hrvati lak plijen.

Nismo imali nikakvog naoružanja, bili smo neiskusni a druga strana bila je jedan iskusna dobro, dobro naoružana vojska. Međutim mi smo računali na nešto što se zove hrvatsko zajedništvo. Te 1992. godine Hrvati nikad nisu bili kao jedno kroz cijelu povijest i upravo to hrvatsko zajedništvo je bilo temelj obrane kako ovih tako i svih ostalih prostora u Bosni i Hercegovini gdje su živjeli Hrvati. Jako dobro znate činjenicu da tamo gdje je bilo organiziranih vojnih postrojbi HVO-a da i dan danas žive Hrvati. Tamo gdje nije bilo HVO-a u to vrijeme nema ga ni dan danas. I pokojni Božan, svi ostali branitelji kojih su život dali u Domovinskom ratu su baštinili to naše hrvatsko zajedništvo.

Znali su da se bez toga i bili su spremni dati i svoje zdravlje i živote, i mnogi od nas koji su bili sudionici tog vremena to su i radili. Danas ne padaju granate ali je danas opet hrvatski narod kao najmnogobrojniji narod prepoznat kao lagan plijen. I ponovo se utaži naša želja i vrijednosti, više ne govorimo hrvatskim jezikom nego nekakvim bosanskim jezikom, ne možemo birati naše političke predstavnike nego nam ih biraju neki drugi. Da, Hrvati su zbog svoje malobrojnosti i danas lak plijen kako neki kažu, međutim Hrvati su naučili puno toga kroz povijest i danas ponovo, kroz naše hrvatsko zajedništvo uvjeren sam da ćemo sačuvati i našu vjeru i našu kulturu i naš jezik. Na prošlom popisu stanovništva 80% nas se izjasnilo kao Hrvatica ili kao Hrvat. Nije nas tad bilo ni strah ni sram napisati DA Hrvati, DA Hrvat.

Nažalost danas ima nekih koji brišu taj hrvatski prefiks pa ga nema u nazivu njihovi organizacija, udruga i slično. Međutim sasvim dovoljan je broj nas koji vjerujemo u hrvatsko zajedništvo i uz Božju pomoć uvjeren sam da ćemo sačuvati sve naše temeljne vrijednosti i na taj način reći veliko hvala svim poginulim i umrlim braniteljima”, istaknuo je gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić na današnjem komemorativnom skupu.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori