U Hrvatsku se vratili pripadnici HRM-a iz operacije ATALANTA u Somailiji

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

– Unatoč okolnostima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, potvrdili ste svoju izvrsnost, iskazavši visoku razinu obučenosti i uvježbanosti za provedbu zadaća – poručio je kontraadmiral Ivo Raffanelli…

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice, četvrtog hrvatskog Autonomnog tima za zaštitu broda (Autonomous Vessel Protection Detachment team – AVPD tim), u petak, 6. studenoga 2020., vratili su se iz Somalije, gdje su od lipnja 2020. sudjelovali u operaciji potpore miru EU NAVFOR ATALANTA…

Članove AVPD tima u zračnoj luci Split dočekao je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sa suradnicima.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Raffanelli zahvalio je pripadnicima tima i njihovom zapovjedniku kapetanu korvete Sergeju Kozmiju na izuzetnom angažmanu te naglasio važnost stečenih iskustava za daljnju izgradnju sposobnosti.

– Unatoč okolnostima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, potvrdili ste svoju izvrsnost, iskazavši visoku razinu obučenosti i uvježbanosti za provedbu zadaća – poručio je kontraadmiral Ivo Raffanelli.

U operaciji ATALANTA pripadnici Hrvatske ratne mornarice sudjeluju od 2014. godine gdje obnašaju časničke dužnosti u Operativnom zapovjedništvu u španjolskoj pomorskoj bazi Rota te na brodovima koji se nalaze u području operacije.

AVPD (Autonomous Vessel Protection Team) timovi naoružane su vojne formacije koje postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA. Misiju provode na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu ploveći ispred obale Somalije i susjednih država. Tim je na brodu u plovidbi, u lukama i na sidrištu, u cilju prevencije, odvraćanja, osiguranja i zaštite broda od piratskih napada, otmica i pljački.


Braniteljski portal/https://www.braniteljski-portal.com/Hrvatsko nebo

Odgovori