GUDELJEVIĆ U VITEZU: Hrvati danas jače nego ikada moraju glasno govoriti

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

U Vitezu je ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević otvorila večer folklora koju je organizirala udruga „Prsten“. U uvodnom obraćanju prisutnima je poručila:

„Prvi korak prema uništenju jednoga naroda jest brisanje njegova pamćenja. Uništi mu knjige, kulturu i povijest i onda nađi nekoga da napiše nove knjige, proizvede novu kulturu, izmisli novu povijest. Ta će nacija brzo početi zaboravljati što jest i što je bila.“

Ne podsjeća li ovo na priču o pokušaju zatiranja hrvatskog naroda u BiH? Uništi mu identitet i imat ćeš gomilu poslušnika. Uništi mu kulturu, imat će gomilu bez snage i dostojanstva. Uništi mu jezik i imat ćeš nijeme koji će šutjeti nad nepravdom. Ne zato što nemaju što reći nego zato što ne umiju jer nemaju čime!

Upravo zato hrvatski narod, danas jače nego ikada, mora glasno govoriti, odlučno graditi identitet i otvarati svoju kulturu pred svima za sve. Za sve Hrvate, ma gdje da su.

Udruge, poput „Udruge Hrvata BiH Prsten, jesu udruge koje stoje na braniku hrvatskog identiteta. Koje promiču kulturu, jezik, običaje, tradiciju, gospodarsku suradnju, a kako bi očuvali temeljne vrijednosti i jedinstvo hrvatskog naroda.

I baš kako i stoji u Statutu Prstena, bez okupljanja nema sjećanja, bez potpore nema čvrstog oslonca, bez kulturnih i povijesnih vrijednosti nema bića hrvatskoga, a bez svih ovih načela nema demokratske političke kulture.

Danas smo ovdje okupljeni oko folklora, na večeri našeg umjetničkog izraza koje ne smijemo predati zaboravu. Zašto? Jer tu je satkana naša usmena književnost, naša glazba, ples, dramski, likovni izričaj iz kojih progovaramo svi mi.

„Narodna melodija koja se čuje negdje u pejzažu nosi sa svojom melodijom i dio atmosfere krajolika s kojim neposredno živi i od kojeg je autentično izrečen.“, zabilježili su znalci folklora.

Mi ćemo večeras proputovati od Tolise na sjeveroistoku, preko središnje Bosne i Viteza sve do juga i Mostara. Povezat će nas putovanje kroz povijest a bodrit će nas misao da nikad ne zaboravimo tko smo, odakle smo i koji su naši preci. „Snaga zajedništva“ stoji na početku priče o Prstenu. Neka nam ova poruka da snagu da u danima velikih odluka budemo jedni uz druge, jedni za druge, okrenuti jedni prema drugima i da u zajedništvu osiguramo Hrvatima hrvatsko, kazala je ministrica Gudeljević.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)