Svetac dana”Bl. Rupert Mayer”

Vrijeme:1 min, 44 sec

Blaženi Rupert Mayer za vrijeme Prvog svjetskog rata, stekao je veliko poštovanje među katoličkim i drugim vojnicima. Dok su se bitke odvijale on je bio među njima, puzeći po zemlji i razgovarajući u njihovim najtežim trenutcima.

3. studenoga

Blaženi Rupert rođen je 1876. u Stuttgartu, u obitelji s petero djece. Nakon osnovnog obrazovanja i srednje škole studirao je filozofiju i teologiju u Freiburgu u Švicarskoj, te u Münchenu i Tübingenu. Na prijelazu stoljeća, točnije 1899., zaređen je za svećenika u tadašnjoj Austro-Ugarskoj te je stupio u tamošnju provinciju Družbe Isusove. Pastoralno je djelovao u više zemalja Europe.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata dragovoljno se javio da bude vojni kapelan. Prvo je djelovao u bolnicama, a kasnije se pridružio vojnicima i njihovim patnjama na bojištu te je otišao u Francusku, pa onda u Poljsku te na kraju u Rumunjsku. Stekao je veliko poštovanje, kako katoličkih, tako i ostalih vojnika. Kad god bi se na bojištu odvijale bitke, o. Mayer bi bio među vojnicima puzeći po zemlji i razgovarajući s ratnicima u njihovim najtežim trenutcima.

Zahvaljujući tomu, krajem 1915. odlikovan je Željeznim križem zbog svoje hrabrosti. Godinu poslije, u prosincu 1916., izgubio je lijevu nogu nakon što je ranjen u jednom granatiranju. Potom se vratio u München gdje je djelovao pastoralno te vodio Marijine kongregacije.

Za vrijeme nacista 1937. završio je u zatvoru na pola godine zbog svoga propovijedanja, a potom sedam mjeseci u koncentracijskom logoru Sachsenhausen. Pušten je iz logora uz doživotnu zabranu obraćanja javnosti i propovijedanja jer su se nacisti uplašili kako će, zbog njegove popularnosti, u logoru postati mučenik. Američke postrojbe je dočekao u samostanu u Bavarskoj krajem svibnja 1945. Preminuo je na glasu svetosti 1. studenoga 1945. dok je predslavio svetu misu.

Pokopan je na groblju u Pullachu, a potom su 1948. njegovi zemaljski ostatci premješteni u München budući da su njegov grob počeli pohoditi brojni hodočasnici.

Papa Pio XII., koji ga je osobno poznavao, proglasio ga je 1956. slugom Božjim, a na čast oltara uzdigao ga je SvIvan Pavao II. 3. svibnja 1987. u Münchenu.

 

nedjelja.ba/ https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)