BOŠNJAČKI JASTREB OTVORENO ZA RUŠENJE DAYTONA: Sarajevo treba spremno dočekati Bidenov izbor i iskoristiti mogućnosti za preglasavanje nakon izbora 2022.

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

 

TRBUHOZBORAC VELIKOBOŠNJAČKE POLITIKE

Hrvatofobni bošnjački radikal Reuf Bajrović, osnivač Građanskog saveza, stranke koja podržava Željka Komšića i otvoreno se zalaže za majorizaciju Hrvata i pretvaranje FBiH u bošnjački entitet, a BiH bošnjačku državu nada se kako će za predsjednika SAD biti izabran Joe Biden, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bajrović je uvjeren kako bi Bidenovim izbor omogućio nastavak bošnjačke hegemonističke politike u BiH, pa se otvoreno zalaže za ponovnu majorizaciju Hrvata u BiH, nakon izbora 2022.

– Biden će sigurno obratiti pažnju na našu regiju. Vrlo vjerojatno će to biti u prvoj godini mandata, netom nakon dogovora s ključnim akterima u EU (posebno Berlinom). Dobra vijest je da je Velika Britanija izuzetno zainteresirana biti djelom Bidenovih napora na Zapadnom Balkanu, kazao je Bajrović za portal Vijesti.ba.

On misli da će glavni gubitnici promjene globalnih okolnosti, koje bi nastupile Bidenovim izborom biti, kako kaže, “osovina Dodik-Čović”.

-Od pada Butmirskog paketa se globalne okolnosti konstantno poboljšavaju za te blizance zla, ali srećom i tome bi uskoro trebao doći kraj. U slučaju Bidenove pobjede završila bi era EU liderstva na Zapadnom Balkanu, koja je bilo izuzetno povoljna za Dodik-Čovića. Prešutni dogovor Berlina i Moskve o tome da se EU treba praviti nemušta na Dodik-Čovićevo razvaljivanje Datona i države BiH će biti teško nastaviti ako se Amerikanci ponovo ozbiljno uključe,  vjeruje ovaj istinski rušitelj ustavnog poretka i Daytonskom mirovnog sporazuma.

Ključni akteri u Sarajevu, sugerira Bajrović, trebaju spremno dočekati te nove povoljne okolnosti i uraditi sve da se iduće četiri godine iskoriste za stvaranje novih činjenica na terenu.

-Treba prestati pristajati na ucjene zarad EU puta. Doba EU iluzije je završeno. Dobra strana Dejtona je da njegova implementacija nije nikako vezana za EU integracije koje su završile potpunim debaklom Bruxellesa i Berlina. Proces u kojem je Vučićeva Srbija na čelu kolone je od dolaska Merkel bio zamišljen kao izgovor da se u EU ne pusti niti jedna većinski muslimanska zemlja. Treba iskoristiti mogućnosti za preglasavanje koje pruža Dejton, uz Berijeve izmjene izbornog zakona, otvoreno predlaže Bajrović.

Podsjetimo Daytonski mirovni sporazum nije ostavio mogućnost za preglasavanje Hrvata u FBiH. takva mogućnost stvorena je intervencijama visokog Predstavnika Wolfganga Petritscha, po nalogu američkog veleposlanika u BiH Thomasa Mullera, inače podupiratenja Joe Bidena, te nametanjem neustavnih izbornih pravila američkog diplomata Roberta Berrya, koja su omogućila da Bošnjaci izaberu trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda i s tom trećinom, prema nametnutim amandmanima, formiraju vlast, bez predstavnika Hrvata u FBiH.

On je uvjeren da će Bidenova pobjeda širom otvoriti vrata velikobošnjačkoj politici.

-Ako Biden pobijedi, Srbija i Hrvatska neće se moći , lažno, predstavljati kao jamci Dejtona, niti će se moći suprotstaviti značajno probuđenom Sarajevu kada se nakon izbora 2022. iz vlasti izbaci kancerogeno tijelo zvano HDZ. Na osnovu novih činjenica u FBiH treba graditi nove pozicije prema Dodiku koji financijski ovisi od Sarajeva. Količina podrške koju ključni srpski akteri u SAD pružaju Trumpu pokazuje nekarakteristično preuzimanje rizika. To znači da su svjesni činjenice da je nakon izbora 2010. Inzko dobio podršku da poništi odluku SIP-a izravno od Bidenovih ljudi, i da se boje ponavljanja sličnog scenarija. S tim da ovaj put SIP nije pod kontrolom Dodik-Čovića, OSA radi izuzetno blisko s CIA-om i drugim Američkim službama, i Predsjedništvo BiH će ostati pod kontrolom pro-BiH snaga. Sve u svemu, mislim da naša stvar nije odavno bolje stajala, euforično će Bajrović.

Upitan koliko će Biden, u slučaju pobjede, imati uopće vremena ozbiljnije se baviti Bosnom i Hercegovinom s obzirom na brojne izazove koji ga očekuje na domaćem terenu u SAD i na vanjskom,  Bajrović, ne ostavljajući ni malo dvojbi o namjerama i ciljevima veliko bošnjačke politike, kaže:

– Bavit će se u onoj mjeri u kojoj Sarajevo bude spremno eventualni angažman iskoristi. Treba imati u vidu da je Zapadni Balkan idealno mjesto da Amerika pokaže Rusima da stara pravila igre više ne važe. Vrlo je važno da se političke nesuglasice u Sarajevu svedu na razumnu mjeru s ciljem da se iskoriste te nove okolnosti kojima se svi nadamo”.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)