Potres magnitude 7 pogodio grčke otoke i dio Turske, zgrade se rušile kao kule od karata, ima mrtvih i ozlijeđenih

Vrijeme:1 min, 33 sec

Najmanje četiri osobe su poginule, a 120 ih je ozlijeđeno u snažnom potresu koji je danas pogodio turski Izmir, potvrdio je turski ministar zdravlaj Fahrettin Koca na Twitteru. Strahuje se da bi broj mrtivh i ozliješenih mogao biti znatno veći s obzirom da su spasitelji na terenu i da rade na pronalasku i izvlačenju građana iz ruševina.

Foto: Reuters

Potres magnitude 7 po Richteru pogodio grčke otoke i dio Turske na Egejskom moru. Potres se dogodio u moru, 17 kilometara zapadno od provincije Izmir u Turskoj.

Foto: Reuters

Potres se osjetio i na grčkom otoku Kreti, pa sve do Atene i Istanbula, objavila je američka geološka služba.

 

Turski dužnosnici rekli su da za sada nema izvještaja o žrtvama, ali i da se šest zgrada srušilo u gradu Izmiru. U tijeku je potraga za nestalima u ruševinama. Nema informacija o žrtvama, ali po snimkama za pretpostaviti je da ima žrtava.

Foto: Reuters

Kuk: Opasnost sada prijeti od naknadnih potresa

– Područje Turske, posebno Izmira, je područje gdje se događaju najučestaliji i najjači potresi u Europi. Štete su velike. Svi se još sjećamo snažnog potresa koji je 1999. pogodio Izmir i odnio skoro 20 tisuća života, rekao je za portal HRT-a seizmolog Krešimir Kuk.

 

– Sreća u nesreći kod ovoga potresa je činjenica da je hipocentar potresa bio u moru, 17 kilometara od Izmira, što je ipak malo ublažilo njegovu snagu, dodaje.

 

– Ono što sad slijedi je serija naknadnih potresa koja bi mogla trajati mjesecima. Što je jači glavni potres, to su jači naknadni potresi i duži je period u kojima će se događati, kaže.

– Opasnost od tsunamija koje se dogodio nije toliko velika, on ovisi o vremenskim prilikama i ne širi se tako brzo pa se može na vrijeme izdati upozorenje stanovništvu. Prava opasnost su naknadni potresi, objasnio nam je Kuk.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)