Potres magnitude 7 pogodio grčke otoke i dio Turske, zgrade se rušile kao kule od karata, ima mrtvih i ozlijeđenih

0
Locals look at a damaged building after a strong earthquake struck the Aegean Sea on Friday and was felt in both Greece and Turkey, where some buildings collapsed in the coastal province of Izmir, Turkey, October 30, 2020. REUTERS/Tuncay Dersinlioglu

Najmanje četiri osobe su poginule, a 120 ih je ozlijeđeno u snažnom potresu koji je danas pogodio turski Izmir, potvrdio je turski ministar zdravlaj Fahrettin Koca na Twitteru. Strahuje se da bi broj mrtivh i ozliješenih mogao biti znatno veći s obzirom da su spasitelji na terenu i da rade na pronalasku i izvlačenju građana iz ruševina.

Foto: Reuters

Potres magnitude 7 po Richteru pogodio grčke otoke i dio Turske na Egejskom moru. Potres se dogodio u moru, 17 kilometara zapadno od provincije Izmir u Turskoj.

Foto: Reuters

Potres se osjetio i na grčkom otoku Kreti, pa sve do Atene i Istanbula, objavila je američka geološka služba.

 

Turski dužnosnici rekli su da za sada nema izvještaja o žrtvama, ali i da se šest zgrada srušilo u gradu Izmiru. U tijeku je potraga za nestalima u ruševinama. Nema informacija o žrtvama, ali po snimkama za pretpostaviti je da ima žrtava.

Foto: Reuters

Kuk: Opasnost sada prijeti od naknadnih potresa

– Područje Turske, posebno Izmira, je područje gdje se događaju najučestaliji i najjači potresi u Europi. Štete su velike. Svi se još sjećamo snažnog potresa koji je 1999. pogodio Izmir i odnio skoro 20 tisuća života, rekao je za portal HRT-a seizmolog Krešimir Kuk.

 

– Sreća u nesreći kod ovoga potresa je činjenica da je hipocentar potresa bio u moru, 17 kilometara od Izmira, što je ipak malo ublažilo njegovu snagu, dodaje.

 

– Ono što sad slijedi je serija naknadnih potresa koja bi mogla trajati mjesecima. Što je jači glavni potres, to su jači naknadni potresi i duži je period u kojima će se događati, kaže.

– Opasnost od tsunamija koje se dogodio nije toliko velika, on ovisi o vremenskim prilikama i ne širi se tako brzo pa se može na vrijeme izdati upozorenje stanovništvu. Prava opasnost su naknadni potresi, objasnio nam je Kuk.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara