SITARSKI ZA HMS: U Sarajevu su nervozni jer sve veći broj inozemnih aktera prepoznaje i osuđuje politiku kršenja jednakopravnosti naroda

Vrijeme:2 min, 15 sec

Američki državni tajnik Mike Pompeo u Dubrovniku je nedavno kazao da će SAD osigurati “dobar ishod za Hrvate u BiH”. S druge strane, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, uoči otkazane posjete Bosni i Hercegovini kazao je da Rusija podržava daytonsku BiH s dva entiteta i jednakopravnošću triju konstitutivnih naroda. Idu li te izjave američkog i ruskog šefa diplomacije u prilog političkim zahtjevima Hrvata u BiH, ali i samoj BiH, za Hrvatski Medijski Servis govorio je Milan Sitarski s Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Sitarski smatra da su izjave načelnog karaktera i kad bi situacija u BiH bila regularna za njima ne bi bilo ni potrebe, jer bi se, kako kaže, njihov sadržaj jednostavno podrazumijevao.

“U situaciji kakva, na žalost, jeste u BiH već više godina, pa i desetljeća, u kojoj se temeljna načela Ustava, posebice ravnopravnost konstitutivnih naroda, prije svih Hrvata, konstantno osporavaju i dovode u pitanje, nekada i uz podršku izvana, izjave poput te da će se za Hrvate, ili pak za bilo koji od konstitutivnih naroda BiH, naći dobro rješenje, ili da netko podržava BiH baš onakvu kakva jeste po njenom vlastitom Ustavu, nisu ni suvišne niti je njihov sadržaj unaprijed podrazumijevajući”, rekao je Sitarski.

Sugovornik HMS-a izrazio je nadu da ove izjave nagovještavaju da će se moćne države poput SAD i Rusije, konačno konkretnije angažirati na punoj implementaciji duha i slova Daytonskog Ustava na čije su donošenje, kako je istaknuo, svojevremeno presudno utjecali šefovi tih država.

-Nadam se, također, da će im se u tome pridružiti i druge zemlje koje su na to utjecale, posebice članice Europske unije, rekao je.

Lavrov se uz sastanak s članovima Predsjedništva BiH i ministricom vanjskih poslova BiH trebao odvojeno sastati i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom te s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

Upitan kakvu je poruku Lavrov tim potezom želio poslati Sitarski kaže da pretpostavlja da je šef ruske diplomacije vodio primjerom predsjednika i premijera nekih susjednih država nedavno.

“Pretpostavljam da je specifičnim formatom i popisom sudionika tih sastanaka želio ublažiti posljedice žalosne činjenice da u aktualnom Predsjedništvu BiH jedan od tri konstitutivna naroda, Hrvati, nemaju svoga legitimnog predstavnika, te u razgovore uključiti i legitimne predstavnike toga naroda koji obnašaju druge dužnosti”, rekao je Sitarski.

Osvrnuo se član stručnog tima IDPI-a i na osude najavljenog sastanka Lavrova s Čovićem od strane nekih sarajevskih medija. Istaknuo je da osude takvog pristupa Lavrova svjedoče samo o suglasnosti njihovih autora s politikom kršenja jednakopravnosti naroda, koja je, kako kaže, u suprotnosti i s duhom i slovom Ustava BiH, kao i o njihovoj očiglednoj nervozi zbog činjenice da sve veći broj relevantnih inozemnih aktera takvu politiku prepoznaje i osuđuje.

 

B.Galić/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)