NJEMAČKA: Merkel se obratila javnosti nakon uvođenja lockdowna. “Moramo djelovati odmah”

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se njemačkoj javnosti nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država dogovorila lockdown koji na snagu stupa u ponedjeljak 2. studenog.

Nove mjere, koje će trajati četiri tjedna i stupaju na snagu 2. studenog, prije svega se usredotočuju na smanjenje osobnih kontakta građana, a uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu te zabranu turističkih putovanja.

“Studeni će biti mjesec nacionalnog ulaganja svih napora”, rekla je njemačka kancelarka Merkel nakon sastanka vlade i predstavnika saveznih pokrajina na kojem se razgovaralo o novim mjerama u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa.

Kancelarka je rekla da je sastanak, s obzirom na drastični porast broja novih zaraza, prošao u “vrlo ozbiljnoj” atmosferi.

“Danas je težak dan za one koji donose odluke“, rekla je kancelarka, ali je istodobno dodala kako se odluke više nisu mogle odgađati.

“Potpuno je jasno da moramo djelovati odmah. Najvažniji alat je praćenje kontakata. No zdravstvene vlasti su sada na rubu toga da mogu jamčiti da će se vršiti to praćenje. Postoji opasnost od gubitka kontrole. Zato su nam potrebni još jedni nacionalni napori u studenom”, rekla je.

“Mi moramo spriječiti kriznu situaciju u medicinskom sustavu”, zaključila je Merkel. Ukazala je na to da su i premijeri saveznih pokrajina svjesni situacije u kojoj je nužno jedinstveno djelovanje.

“Vrlo sam zahvalna što smo unatoč različitim pozicijama i epidemiološkim situacijama u pojedinim saveznim pokrajinama pronašli zajedničko i jedinstveno rješenje”, rekla je Merkel. Danas donesene mjere vrijede jedinstveno na području čitave Njemačke.

Premijer savezne pokrajine-grada Berlina Michael Mueller je također rekao kako se radi o odlukama koje nije bilo jednostavno donijeti, ali da su one istodobno i nužne.

“Ovo su teške odluke i teške mjere. Ali radi se o četiri tjedna. Ako sada budemo samo promatrali i ništa ne činili, dogodit će nam se da ćemo se od mnogih ljudi morati oprostiti”, rekao je Mueller i ukazao na to da je u vodećim berlinskim bolnicama situacija s kapacitetima slična onoj na početku pandemije na proljeće.

Premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako su nove mjere “gorka pilula” koja je, međutim, potrebna jer je u međuvremenu nastupila situacija u kojoj nije moguće pratiti tijek novih zaraza.

“Mi ovime propisujemo četverotjednu terapiju”, rekao je Soeder i dodao kako vjeruje da će građani reagirati solidarno.

“Mi smo solidarno, a ne egoističko društvo”, rekao je Soeder.

Nove mjere

Prema novim rigoroznim mjerama koje na snagu stupaju u ponedjeljak, bit će moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstva, javljaju njemački mediji pozivajući se na sudionike sastanka njemačke vlade i premijera saveznih pokrajina, koji je počeo u srijedu oko 13 sati.

Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi trebala trajati čitav studeni.

Trgovine će ostati otvorene, no s ograničenjem jednog kupca na 10 metara kvadratnih, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Na utakmicama Bundeslige neće biti dozvoljena publika, što je također mjera koja bi trebala trajati cijeli studeni.

Škole i vrtići ostaju otvoreni.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori