Damir Pešorda: Zatvoreno društvo

Vrijeme:3 min, 19 sec

 

 

Ovih su se dana dramatičnim pozivom javnosti obratili Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske: ”Stvari su izmaknule kontroli. Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje…” I sve u tom tonu da bi na koncu pozvali ”da  u petak, 23. 10. od 11 do 13 sati, mediji onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama te objave objašnjenje da je do zabrane došlo zbog upozoravanja na govor mržnje.” Poziv su mainstream prihvatili, reklo bi se, gotovo s oduševljenjem. Treba znati da je ta akcija tekla usporedno s najavom ministrice Obuljen Koržinek kako nacrt prijedloga  novog Zakona o elektroničkim medijima uskoro ide u saborsku proceduru. Glavna novost tog zakona bit će da da se drakonski kažnjavaju komentari čitatelja ispod tekstova na portalu. Sukladno tomu, logično je očekivati da će većina medija ukinuti mogućnost komentiranja članaka  jer se neće htjeti izlagati mogućnosti plaćanja astronomske kazne. Tako dolazimo do tragikomičnog paradoksa: novinari i mediji zdušno podržavaju uvođenje svojevrsne cenzure.

   ”Nevjerojatno da je jedna kompanija ovoliko ojačala da usprkos neslaganju gotovo svih svojih korisnika ima takvu moć da djeluje prema vlastitom nahođenju. Nacionalizacija Facebooka je jedino racionalno rješenje”, napisala je Katarina Peović na svom Facebook profilu. Kada joj netko od prisebnijih iz njezine fronte objasni kakvu je glupost izvalila, vjerojatno će se izmotavati da je pogrešno shvaćena ili da joj je netko hakirao profil. Kada je prije određenog vremena bubnula kako bi ona svima koji imaju ušteđevinu veću od sto tisuća eura istu oduzela i prebacila u fond za izlazak iz krize, naknadno se pravdala da zapravo mislila na progresivno oporezivanje i preraspodjelu, po njoj, prevelikih ušteđevina. Pri tom objašnjavanju što je htjela reći omakla joj se i jedna neobična rečenica, naime rekla je: ”Ja ionako nikada neću vidjeti te ljude koji imaju 700.000 kuna.” Iz čega bi se moglo zaključiti da nikada nije vidjela svoju suborkinju Radu Borić s kojom je na istoj listi izabrana u Hrvatski sabor! Jer je Rada u imovinskoj kartici uredno prijavila da na računu ima ”3098 kuna, 5003 jena, 156.344 eura te 11.735 američkih dolara”. 

   Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin, supruga onog lika koji ”nije naš od glave do pete”, izjavila je u emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva: ”Govor mržnje i  nasilje u hrvatskom javnom životu je dugo prisutno, kroz proteklih 30 godina, a ne samo zadnja dva tjedna, kako je to primijetila  naša uspavana trnoružica, premijer Plenković. Ono što je važno reći da to nasilje i ta mržnja, uvijek i isključivo, dolazi s desne strane. Ne postoji ekvivalent desnom nasilju i govoru mržnje u hrvatskom javnom prostoru.” Ne postoji nasilje s lijeva, kategorična je gospođa Kekin. Nikada nije čula za Vilija Bona koji je postavio bombu u Boćarskom domu u Pazinu kako bi spriječio koncert Marka Perkovića Thompsona, nije čula ni za laburista Nevena Kovačića koji je junački nokautirao sedamdesetosmogodišnju doktoricu Ružicu Ćavar niti za bombaša u zapadnom dijelu Zagreba koji je čudesno utihnuo kada je uhićen stanoviti Vojislav Blažević, a tek za Kapetana Šamilja… 

   Pripreme za odstrel mrzitelja s desna očito su u završnoj fazi. Sve se napredno konačno ujedinilo da ušutka govor mržnje. I stara i nova ljevica, i poštena desnica, i liberali, i mainstream mediji, i nevladine udruge…  Razmjena vatre između dvaju predsjednika ne jenjava, zaraza korona virusom eskalira, a takozvani se  lockdown  neumitno približava. Graditelji ”otvorenog društva” na dobrom su putu da nas sve zatvore. Doslovce. Ostvaruje se san Karla Marxa i ranih marksista da će revolucija zahvatiti cijeli svijet krećući od najrazvijenijih društava. Ideologija globalizma na dobrom je putu da uspije u onomu što komunizam nije uspio. Borba protiv ”govora mržnje” i ”desnog radikalizma” samo su alat u rukama globalista. I svi oni koji se zdušno pridružuju tom trendu nalik su onu staricu koja je bacila naramak pruća na goruću lomaču na kojoj je spaljivan Jan Hus, uvjerena da tako dopinosi izvršenju pravde. Sancta simplicitas!

   

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)