Lavrov: “Promjene Daytona prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda”

0

Ruski ministar vanjskih poslova potvrdio je i kako se Rusija zalaže za što brže ukidanje OHR-a ustvrdivši kako je njegova uloga “odavno iscrpljena”.

Sergej Lavrov izjavio je kako se njegova zemlja odlučno protivi preinakama Daytonskog sporazuma, osim onima koje bi podrazumijevale ukidanje ureda Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

“Očevidno  je da su pravila utvrđena u mirovnom sporazumu 1995. godine u suprotnosti s nečijim interesima i sprječavaju provedbu smjernica koje se nameću izvana. Nikako to ne smatramo dovoljnim razlogom za razgovor o reviziji Daytona, koji već četvrt stoljeća uspješno osigurava mir, sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji u cijelosti”, kazao je Lavrov u intervjuu kojega je u srijedu objavio list “Glas Srpske”.

Dodao je kako su bilo kakve promjene Daytona prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda, ali je potvrdio i kako se Rusija zalaže za što brže ukidanje OHR-a ustvrdivši kako je njegova uloga “odavno iscrpljena”.

Sergej Lavrov je u srijedu trebao doputovati u službeni posjet BiH, no on je u zadnji trenutak otkazan jer je ruski šef diplomacije morao u samoizolaciju nakon što je utvrđeno da je bio u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom.

Uoči tog posjeta on je dao intervjuu za banjolučki list, koji je pod kontrolom vlasti Republike Srpske, a istaknuo je kako između Rusije i tog entiteta postoji “bratsko razumijevanje” uz jasnu potporu Moskve statusu i ovlastima koje RS ima temeljem odredbi Daytonskog sporazuma. Ustvrdio je i kako ti posebni odnosi Moskve i Banje Luke “nisu usmjereni protiv bilo koga”.

Protokol Lavrovljeva otkazanog posjeta BiH predviđao je i njegov odvojeni susret s dužnosnicima iz RS i to u Istočnom Sarajevu, kao i posebnu konferenciju za novinstvo s Miloradom Dodikom, a dio medija i analitičara odmah je to protumačio kao izravnu potporu Rusije Dodiku uoči lokalnih izbora zakazanih za 15. studenog.

Kazao je i kako Rusija ostaje pouzdani opskrbljivač BiH prirodnim plinom, kako je to bio slučaj i do sada. Ova izjava dolazi u trenutku kada BiH, uz snažnu potporu SDA i EU, pokušava smanjiti ovisnost o ruskom plinu povezivanjem svoje plinske mreže s onom u Hrvatskoj preko Zagvozda.

Komentirajući tvrdnje SAD da Rusija na Balkanu širi “maligni utjecaj” Lavrov je te konstatacije okvalificirao kao “prazne priče i insinuacije bez dokaza”.

Tvrdi kako Rusija odnose s regijom temelji na normama međunarodnog prava i u interesu stabilnosti, a to pak, po njegovim riječima, ne odgovara faktorima koji bi regiju željeli pretvoriti u arenu geopolitičke konfrontacije.

“To su ne samo nespretni napori da se ocrni politika Rusije na Balkanu, već i pokušaji prikrivanja vlastitih ružnih planova”, izjavio je Lavrov odbacujući ocjene SAD-a o destabilizirajućem utjecaju Moskve na Balkan pa tako i na BiH, prenosi Hina.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara