Nazočnost Turske u Karabahu

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

 

Armenija izjavljuje da postoji podatci o sudjelovanju turskih specijalnih snaga u Gorskom Karabahu

Prema priopćenju armenskoga Državnog odvjetništva, Erevan ima “činjenične podatke” koji to potvrđuju. Od početka zaoštravanja situacije u Karabahu Turska izražava potporu Azerbajdžanu, ali više je puta isticala da ne sudjeluje u ratnom sukobu.

Državno je odvjetništvo dodalo da su podatke dobivene u sklopu „kaznenoga postupka, o pokretanju agresivnoga rata protiv Artsaka (Karabaha) i Armenije, grubih kršenja međunarodnoga humanitarnog prava, teških zločina protiv mira i sigurnosti  čovječanstva“.

 

 

Također je navedeno da su još od kolovoza 2020. godine pripadnici specijalnih postrojbi turskih Oružanih snaga održavali tečajeve intenzivne borbene obuke za azerbajdžanske vojnike.  Odvjetništvo dodaje da je još od 3. rujna u Azerbajdžanu upućen poziv pričuvnicima koji su „počeli da prolaze borbenu obuku u različitim postrojbama Oružanih snaga Azerbajdžana“. Dodaje se i da su od 21. rujna „pričuvnici i postrojbe redovite vojske Azerbajdžana bili raspoređeni na bojišnici i u noći 27. rujna dobili naredbu da napadnu borbene položaje Artcaha u svim smjerovima, koristeći sve vrste naoružanja dostupnih Oružanim snagama Azerbajdžana.  

U priopćenju Odvjetništva se dodaje da su od sredine rujna u gusto naseljenim azerbajdžanskim naseljima i neupadljivim mjestima bili raspoređeni topnički sustavi. Armensko odvjetništvo navodi da su „ti sustavi ostvarivali borbene zadaće“. 

 

 

 

Ratni sukob je počeo 27. rujna ove godine. Zaraćene se strane međusobno optužuju za izbijanje toga sukoba. U Armeniji je objavljeno ratno stanje i opća mobilizacija. U Azerbajdžanu je uveden policijski sat i djelomična mobilizacija. Armenija i Azerbajdžan i dosad razmjenjuju optužbe za kršenje dogovorenoga prekida vatre iz humanitarnih razloga u Gorskom Karabahu. 

 

Prosecutor am/http://www.prosecutor.am/ /Hrvatsko nebo

 

Odgovori