State Department oštro kritizirao BiH

0

BiH će ostati na drugoj razini, a pad na treću značio bi potpuno ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoć Vlade SAD, uključujući vojnu pomoć i pomoć USAID-a.

Bosni i Hercegovini barem još godinu dana neće biti uskraćena pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država, saznaje Dnevni avaz. Podsjećamo, SAD su zaprijetile BiH da će ukinuti svu državnu pomoć zbog neprovođenja državne Strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

State department ponovo je analizirao situaciju i zaključio da „BiH u potpunosti ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini“.

Pojašnjeno je da će BiH već treću godinu zaredom ostati na listi za praćenje SAD-a kada je u pitanju trgovina ljudima. Točnije, BiH će ostati na drugoj razini, a pad na treću značio bi potpuno ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoć Vlade SAD, uključujući vojnu pomoć i pomoć USAID-a.

Iz State Departmenta su naglasili da pod naporima koje je poduzela BiH smatraju organiziranje radnih skupina s predstavnicima vlada i civilnog društva, a za implementaciju nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima koja je usvojena u siječnju 2020.

Državni proračun

– BiH je identificirala još žrtava, a Tužiteljstvo BiH imenovalo je tužitelja za borbu protiv trgovine ljudima koji će biti udarna snaga i jedini mehanizam za koordinaciju napora za provođenje zakona između entiteta. BiH je revidirala strukturu i smjernice regionalnih koordinacijskih timova kako bi povećala efikasnost – navodi se u izvješću.

Dodaje se da, ipak, „vlast nije pokazala veće napore u odnosu na prethodni izvještajni period“.

– BiH nije imala odobreni državni proračun , što je odgodilo financiranje napora za borbu protiv trgovine ljudima. Organi za provođenje zakona nastavili su redovno istraživati trgovinu ljudima, dok su suci nastavili donositi kazne ispod minimalnih kazni, kao što to čine u svim kaznenom predmetima u BiH. Provođenju zakona nedostajale su istrage i gonjenja usredotočena na žrtve, a Udarna skupina za borbu protiv trgovine ljudima i dalje je bila neučinkovita – naglašeno je.

Osim toga, BiH je nastavila kažnjavati žrtve i nije isplaćivala godišnja sredstva nevladinim organizacijama za napore u zaštiti žrtava.

Preporuke SAD-a

– Energično istražujte, procesuirajte i osuđujte trgovce ljudima.

– Provesti zakon kojim se žrtve izuzimaju od kaznenih djela za nezakonita djela na koja ih njihovi trgovci prisiljavaju.

– Obučiti osobe koje reagiraju na pravi način o identifikaciji žrtava.

– Dodijeliti dovoljno sredstava za skloništa koja vode nevladine organizacije i razviti financijske politike koje efikasno alociraju sredstva za pomoć žrtvama.

– Poboljšati suradnju i koordinaciju između državnih i poddržavnih aktera.

– Formalno razdvojiti postupke identifikacije i službeni status žrtve od suradnje na istragama i gonjenjima.

– Povećati kapacitete za provođenje zakona i obuku za istragu složenih slučajeva.

– Obučiti suce da razumiju ozbiljnost trgovine ljudima prilikom izricanja kazni.

– Standardizirati pomoć žrtvama u cijeloj zemlji.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara