Lustracija po Miloradu – pomirba sinova hrvatskih partizana i četnika

Vrijeme:1 min, 53 sec

„Novosti“ Milorada Pupovca od 8. listopada o.g. objavile su partijski dosje Željka Sačića, aktualnog saborskog zastupnika. „Simboličan povod“ tom pokušaju Sačićeve kompromitacije, kako to objašnjava sam autor članka, jest njegov zahtjev na „saborskom Odboru za veterane za zabranom petokrake u javnom prostoru“.

Drugim riječima, prema Pupovčevom glasilu, Sačić je problematičan jer nije dosljedan – izdao je partiju i drugare.

Inače, o Sačiću možemo pročitati na Wikipediji, pored detalja o njegovoj milicijsko-partijskoj karijeri, i slijedeće:

„Sudionik je Domovinskog rata od 5. veljače 1991., kada je imenovan pomoćnikom zapovjednika Antiterorističke jedinice ‘Sljeme’, a od polovice 1991. i Antiterorističke jedinice ‘Lučko’, otkada je i u ulozi zamjenika zapovjednika specijalne policije. U toj ulozi, odnosno kao načelnik Sektora specijalne policije MUP-a, sudjelovao je u svim obrambeno-oslobodilačkim akcijama do okončanja Domovinskog rata“.

S druge strane, Milorad Popovac nije zanijekao svoja mladenačka uvjerenja i ostao je ideološki dosljedan do današnjega dana – od 1982. kad se preko „Centra za idejno-teorijski rad ‘Vladimir Bakarić’ CK SKH“ zaposlio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

O tome što mu je glavni posao bio na početku radnoga vijeka pisao je nekadašnji pomoćnik ministra znanosti Jure Zovko:

„Njegov primarni partijski zadatak je bilo u sklopu sociolingvistike proučavati fenomene klerofašističkog jezika s posebnim osvrtom na djelovanje ‘Glasa koncila’.“

Prvi Pupovčevi radovi glasili su „Lingvistika i marksizam“, u izdanju „Centra CK SKH za idejno-teorijski rad ‘V. Bakarić'”, te „Komunikacijske i jezične karakteristike članova SKJ u Zagrebu u usporedbi s istim karakteristikama nečlanova“ u „Lingvističkom časopisu“ Filozofskog fakulteta.

Krajem 80-tih Pupovac je sa Žarkom Puhovskim sudjelovao u pokušaju spašavanja Jugoslavije, a kad nije uspio – optužio je hrvatsku državu da “pokrštava srpsku djecu”, pa potom da je pokrenula VRO “Oluju” kako bi počinila etničko čišćenje Srba.

Taj i takav Milorad Pupovac i dan-danas ne samo da podučava hrvatske studente o „jeziku i društvu“ nego je i predstojnik Katedre za primijenjenu lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Posve je očigledno da Milorad Pupovac, kao vrlo uspješan etno-polit-biznismen (trgovac), ima ambiciju nametnuti svoj model lustracije u samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi kao pomirbu sinova hrvatskih partizana/komunista i četnika (umjesto od Brune Bušića i Franje Tuđmana proklamirane pomirbe sinova hrvatskih partizana/komunista i ustaša).

Bože Vukušić/Facebook

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)