ČOVIĆ: Bobovac je mjesto molitve, može očistiti naše misli, i dati snage da ovu zemlju činimo najljepšim mjestom za život

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:1 min, 28 sec

“MOLITVA ZA DOMOVINU” NA BOBOVCU”

I ove godine upriličen je svečani tradicionalni molitveni pohod Bobovcu „Molitva za domovinu“ kojim je na poseban način obilježen spomendan kraljice Katarine hodočašćem drevnom gradu Bobovcu pored crkve sv. Mihovila arkanđela nedaleko od Kraljeve Sutjeske.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i ove godine, skupa s hodočasnicima, nazočio je ovom posebnom danu za sve katolike u Bosni i Hercegovini odavši na poseban način počast jednom od najposebnijih mjesta koji i danas svjedoči dugoj tradiciji katoličanstva u našoj domovini. U izjavi za medije, predsjednik dr. Čović istaknuo je kako s ponosom dođe na ovo posebno sveto mjesto svake godine. „Ovo mjesto molitve može očistiti naše misli, i dati nam snage da ovu zemlju činimo najljepšim mjestom za život gdje se svi jednako poštujemo i gdje smo jednakopravni“, izdvojio je Čović.

Svečani program započeo je okupljanjem kod rijeke Bukovice podno grada Bobovca nakon čega te okupljanjem na Bobovcu svih hodočasnika nakon čega je uslijedilo misno slavlje, koje je vodio kardinal Puljić, nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije.

Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od vladavine bana Stjepana II. Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i kraljica sve do prestanka samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine. U Bobovcu se čuvala i kraljevska kruna, a vladari su ga nazivali svojim stolnim mjestom. Zbog svoga geostrateškog, vojnog i političkog značaja, u međuvremenu je bio meta napada različitih osvajača. Kraljica Katarina se, po legendi, prije pada Bobovca sklonila u Kozovgrad ponad Fojnice, a zatim se na konjima “naopako” potkovanima, s pratnjom povukla na Kupres u Otinovce, odakle je otišla u Ston, zatim u Dubrovnik a odatle u Rim. U Rimu je umrla, a prije smrti Bosnu oporukom ostavila Svetoj Stolici. Njezin grob zauzima počasno mjesto u rimskoj bazilici Santa Maria Aracoeli.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.