TAKO NAS DRUGI VIDE – Der Standard Adelheid Wölfl: Dva političara, muški klub, mito i opasnost od bjesnoće

Vrijeme:6 min, 52 sec

 

Donosimo prijevod teksta novinara Adelheid Wölfa koji je objavio Der Standard pod naslovom

KORRUPTION
Zwei Politiker, ein Männerclub, Bestechungsgelder und Tollwutgefahr

Tekst u originalu možete pročitati na poveznici:

https://www.derstandard.at/story/2000121137596/zwei-politiker-ein-maennerclub-bestechungsgelder-und-tollwutgefahr

 

Adelheid Wölfl: Dva političara, muški klub, mito i opasnost od bjesnoće
Der Standard, Beč, 23. listopada 2020.

Već dva tjedna hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković vode vrlo zabavnu razmjenu udaraca zbog afere s mitom.

Klub u Slovenskoj 9 u Zagrebu skriva se iza teških vrata. Izvana ništa ne ukazuje na to da su onamo dolazili najmoćniji muškarci te srednjoeuropske zemlje i razgovarali o najnovijim zagrebačkim tračevima i poslovima ili jednostavno uživali u čašici plavca.

Ali već nekoliko tjedana sve se vrti oko tajnovitih zbivanja u „privatnom lokalu“ u koji su rado dolazili generali i ministri, zabavljači, ali i predsjednik države. Vlasnik kluba sa svima njima bio je očito na ti. Radi se od glavnom direktoru državnog naftnog poduzeća Janafa, gospodinu Draganu Kovačeviću, gospodinu kratko ošišane, prosjede kose, odlučna pogleda u finim odijelima. Ali Kovačević, čovjek koji vuče konce, od sredine rujna nalazi se u istražnom zatvoru jer je – tako se sumnja – u svom klubu u Slovenskoj 9 prošle godine od poduzetnika Kreše Peteka uzeo 1,96 milijuna kuna – oko 258.000 eura – mita.

Bijelo-narančasta torba

Biznismen Petek za taj je novac od Janafa navodno dobio posao za više od 20 milijuna kuna. Ali istražitelji su utvrdili da je Petek 11. studenog 2019. najprije otišao u banku, a zatim s bijelo-narančastom torbom u Kovačevićev klub u Slovenskoj 9. Njih dvojica susret su dogovorili SMS-om. Kad je pola sata kasnije otišao iz kluba, više nije imao bijelo-narančastu torbu. Kovačevićev odvjetnik sada tvrdi da su u torbi bile kobasice, što nas vodi direktno jednom drugom zanimljivom detalju u toj priči.

Jer i hrvatskom je predsjedniku Zoranu Milanoviću bilo očito do delikatesa kad je dolazio svom starom znancu, šefu cjevovoda Kovačeviću u Slovensku 9. Milanović je nakon malo upornih pitanja priznao da je onamo odlazio i za vrijeme potpunog zatvaranja – kada su svi drugi Hrvati morali poslušno ostati kod kuće. Rekao je da ga je tada nazvao jedan prijatelj iz Dalmacije i rekao da je u klubu ostalo nešto dalmatinske ribe i da bi bilo šteta baciti ju. I tako je šef države otišao u Slovensku 9 na ostatke.

Jednorog i tri reptila

U međuvremenu predsjednik više baš i ne uživa u toj stvari. Jer očito je policija klub – u koji je Milanović dolazio sasvim privatno – špijunirala mjesecima. A predsjednik je i sam bio prisiljen objašnjavati. Kad su ga pitali je li točno da je na ulazu u klub morao predati mobitel, rekao je svojim tipično sarkastičnim tonom da to ne bi učinio ni u Bijeloj kući i rugao se novinarima koji misle da se u tom klubu skriva nešto tajno: „Da, bio je jednorog ondje i tri reptila!“, rekao je Milanović.

Unatoč tome i dalje je otvoreno tko je zapravo plaćao jelo i piće zagrebačkoj eliti na opuštanju u Slovenskoj 9. Moglo bi se naslutiti da je sve išlo na trošak direktora cjevovoda osumnjičenog za korupciju i da je on dakle utjecajne ljude u zemlji možda djelomice držao u šaci. Milanović je u svakom slučaju zabrinut zbog gubitka imidža. Tako je za zastupnice u parlamentu Marijanu Puljak i Dariju Orešković rekao da su „narikače“ i „Thelma i Louise“ jer su na vanjski zid Slovenske 9, dakle na klub šefa cjevovoda, za šalu stavile tablu na kojoj je pisalo „Ured hrvatskog predsjednika“.

Bjesnoća i prijenos

Kad je afera s mitom došla u javnost, predsjednik je odmah počeo optuživati premijera da mu nije rekao da se Kovačevića sumnjiči za korupciju. Milanović je kazao da je Andrej Plenković morao znati o tome, jer je od predaje mita prošlo deset mjeseci do Kovačevićeva uhićenja. Plenković je odvratio da nije znao da je šef cjevovoda primio mito i da se on ne miješa u posao policije i pravosuđa. Plenković je doista još u veljači – dakle nakon predaje 1,96 milijuna kuna – obnovio Kovačevićev ugovor na čelu Janafa.

Milanović je nato odvratio da je skandalozno da premijer o takvoj stvari ništa ne zna i da je on sam sada bijesan. Plenković je reagirao superiorno na predsjednikovo priznanje da je bijesan. „Što se bjesnoće tiče, to je još jedna zarazna bolest!“, elaborirao je. „Nadam se da Milanović neće imati drugih posljedica osim što se izražava u prenesenom smislu.“

Vampiri i luksuzni mercedesi

Šef države nakon toga se poslužio Facebookom da se riješi zlovolje. Ironičnim tonom najavio je da će se ispričati svima, i onima koji govore da ima bjesnoću, što je mnogo gore od Covida-19. „Inficira sisavce, pse, lisice i šišmiše“, iznio je predsjednik svoje virološko znanje. „I naravno, predsjednik Republike ispričava se svim građanima što u vladi istoga premijera godinama sjede ministri kojima su luksuzni mercedesi pali s neba u dvorište ili nisu prijavili milijune nekretnina jer su ih nakupili toliko da ih više sami nisu mogli prebrojiti. S sve to zato što premijer ništa nije htio znati, vidjeti ili čuti, bez obzira na to koliko su mu svi drugi u zemlji o tome pričali, pisali ili ga upozoravali.“

Milanović još rekao da bi trebalo i Plenkovića pitati gdje je bio za vrijeme zatvaranja. „Što misliš da je otišao kući moliti Očenaš?“, rekao je na svoj ležerni način jednom novinaru.

Herojski zečevi i američki predsjednici

Plenković je pak očito uživao gledati Milanovića tako srditog i komentirao da šef države izgleda nervozno i da mora objasniti zašto je to tako.

„Iskreno rečeno, ne znam kakav ga kamen žulja u cipeli, ali nešto mu očito smeta.“ Zasad najnovija razmjena udaraca opet se održala na Facebook profilu predsjednika države koji je ondje u četvrtak premijera nazvao „herojskim zecom“ jer nije odgovorio što je točno mislio kad je kazao da je Milanović za vrijeme predizborne kampanje 2016. širio mržnju.

Ali Milanoviću nije samo do premijera od kojega se osjeća prevarenim. Kritizirao je i istragu jer je Kovačević uhićen tek tako kasno. Pitao je zašto šef cjevovoda nije uhićen odmah kod podmićivanja. „Koga su čekali, američkog predsjednika?“, komentirao je predsjednik rad policije.

King Kong i kokoš

Srdito je reagirao i na to što se vodi istraga i protiv supruga bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Jakova Kitarovića, koji je također bio stalan gost u klubu šefa cjevovoda, a bio je ondje i onoga 11. studenoga 2019. kada se nije slavio samo blagdan svetog Martina pa se zato dobro jelo, nego je predana i ona narančasto-bijela torba. „Pustite Jakova!“, rekao je šef države o suprugu žene koju je pobijedio lani na predsjedničkim izborima, kao da on sam vodi istragu. “To je kao da se lovi King Konga, a uhvati kokoš“, dodao je, a pod kokoši očito je mislio na supruga bivše predsjednice.

Ali ne samo policija, i državno odvjetništvo dobilo je svoje od Milanovića. Predsjednik Okružnog suda Zagreb Ivan Turudić odvratio je da šef države ne smije vršiti pritisak na pravosuđe govoreći koga kada treba uhititi. Kako se ispostavilo, i gospodin predsjednik suda navraćao je u klub šefa cjevovoda u Slovenskoj 9.

Mobiteli u Savi i novac u koferu

Ondje su se pojavljivali i bivši predsjednik Stipe Mesić, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, ministar Radimir Čačić i neki bivši i sadašnji ministri kao i šef glavnog stožera. Naftovodni klub u Slovenskoj 9 utoliko podsjeća na slavni Club 45 na bečkom Kohlmarktu 1970-ih godina u kojemu su česti gosti bili osim Ude Prokscha i ministar unutarnjih poslova Karl Blecha, ministar vanjskih poslova Leopold Gratz i ministri obrane Karl Lütgendorf i Hannes Androsch. Samo što ambijent u Zagrebu s drvenim barskim stolcima koji se okreću ne izgleda tako nobl.

Vlasnik kluba Kovačević, koji se nalazi u istražnom zatvoru, navodno je, po Uskoku, ukapirao da mu predstoji uhićenje pa je mobitele bacio u Savu, a milijune kuna sakrio u kofere i stanove. Dio korupcijske afere jesu i dvojica gradonačelnika dviju velikih stranaka, onaj predsjednikov, dakle socijaldemokrata, i onaj premijerov, dakle konzervativnog HDZ-a: Dražen Barišić i Vinko Grgić, gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške navodno su Peteku pomogli tako što su javne natječaje sastavljali tako da je on dobio ugovore s oba grada i s Janafom. Za to su gradonačelnici navodno dobili novac.

Adelheid Wölfl/DerStandard/https://www.derstandard.at /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)