Kardinal Vinko Puljić: Hrvati moraju imati jednaka prava kao i druga dva naroda

Vrijeme:1 min, 59 sec

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u petak političare u Bosni i Hercegovini da dijalogom i dogovorom nađu rješenje za brojne probleme u zemlji, uključujući izmjene Izbornog zakona.

“Postavlja se pitanje koliko su političari doista otvoreni za razgovor i dogovor. Često se dogodi da nešto dogovore pa da se onda toga ne drže. Time opterećuju javnost i međusobnim optužbama samo truju javno mnijenje”, kazao je vrhbosanski nadbiskup kritizirajući lokalne političare.

Podsjetio je i na činjenicu da u BiH nema mira bez istine i pravde a to, po njegovu sudu, znači da svaki čovjek mora biti jednak pred zakonom u svojim pravima i dostojanstvu.

“Ono što tražim za sebe i one koje nazivam ‘svojima’, to isto moram priznati i poštivati kod drugih. To je ono čega manjka u politici i javnome prostoru”, kazao je Puljić dodajući kako je na međunarodnoj zajednici i političarima iz BiH da nađu rješenja koja će odgovarati svim građanima pa tako i za izborni zakon.

Zahtjevi za izmjenama tog zakona sada su jedan od najvećih problema u BiH. HDZ BiH inzistira da se u njega ugrade odredbe kojima će se jamčiti da će Hrvati birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda parlamenta Federacije BiH, dok Stranka demokratske akcije (SDA) traži da se istodobno provedu sve presude Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija u izbornom zakonodavstvu, odnosno da se kroz te izmjene osigura balans etničkog i građanskog predstavljanja u tijelima vlasti.

Zbog uzajamnih uvjetovanja dvije vladajuće stranke pregovarački proces sada je blokiran, kao i uspostava nove vlade Federacije BiH.

“Nije na meni rješavati taj izborni zakon, pogotovo poslije ovako stvorenoga nakaradnoga uređenja države nakon Daytona. Ali Hrvati moraju imati jednaka prava kao i druga dva naroda. Svi su znali da ovakav pristup izbora čovjeka (člana Predsjedništva BiH) da predstavlja narod koji ga nije izabrao izaziva nestabilnost i nezadovoljstvo”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)