SVETAC DANA”Sveta Laura od Sv. Katarine Sijenske Montoya y Upegui”

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Sv. Laura od Sv. Katarine Sijenske Montoya y Upegui utemeljila je novu žensku redovničku zajednicu Kongregaciju sestara misionarki Blažene Djevice Marije od Bezgrješnog začeća i Svete Katarine Sijenske, koja je kasnije bila poznata pod imenom Misionarke Majke Laure.

21. listopada

Sveta Laura od Sv. Katarine Sijenske Montoya y Upegui rođena je 26. svibnja 1874. u Jericou, u Kolumbiji. Bila je drugo po redu od troje djece u obitelji. Nažalost, nije imala sretno djetinjstvo. Otac joj je poginuo u kolumbijskom građanskom ratu kada je imala samo dvije godine. Odrasla je kod bake, gdje baš i nije bilo obiteljske topline. Bila je često usamljena, pa su joj molitva i čitanje Svetog pisma davali duhovnu snagu.

U svojoj 16. godini, po želji njezine majke, započela je školovanje za učiteljicu samo zbog toga da bi od tog novca financijski mogla pomagati i uzdržavati obitelj. Ispite je polagala s najboljim mogućim ocjenama. Predavala je u školama diljem Kolumbije poučavajući djecu vjeronauku. Sve ju je više privlačio kontemplativni i klauzurni život sestara karmelićanki. Čak je mislila ući u samostan kao redovnica. No, jedan njezin prijatelj svećenik usmjerio ju je na južnoameričke Indijance koji su živjeli u Kolumbiji. To joj je otvorilo novi put te je odlučila otići k njima i misionariti.

S još četirima djevojkama 14. svibnja 1914. napustila je Medellin i otišla u 200 kilometara udaljeni Dabeiba. Do tamo su putovale više od deset dana teškim i strmim planinskim putovima. Došavši na odredište, udomaćile su se stanujući među Indijancima. U svojim iskrenim namjerama imala je veliku potporu biskupa Santa Fe de Antioquia mons. Maximiliana Crespa Rivere.

S ovim djevojkama utemeljila je novu žensku redovničku zajednicu Kongregaciju sestara misionarki Blažene Djevice Marije od Bezgrješnog začeća i svete Katarine Sijenske, koja je kasnije bila poznata pod imenom Misionarke Majke Laure.

U početku je ova mala zajednica imala dosta poteškoća koje je u prvom redu pravio poglavica sela. No, Indijanci su spoznali Laurine iskrene namjere.Godine1916. mjesni biskup priznao je ovu novu sestarsku zajednicu koja je nastavila djelovati.

Majka Laura je oboljela 1940. te se vratila u Medellin. Zadnjih devet godina života provela je u invalidskim kolicima. Preminula je 21. listopada 1949.

Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 25. travnja 2004., a sadašnji papa Franjo 12. svibnja 2013. svetom. Prva je svetica Kolumbije. Njezin životni moto je bio: Kao Indijanka među Indijancima naviještati Božju Riječ. Danas njezina zajednica ima oko 500 sestara u 19 zemalja svijeta djelujući na trima kontinentima: Americi (Sjevernoj i Južnoj), Africi i Europi. Spomendan ove svetice je 21. listopada.

 

F. P./T.M.I., KT/https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)