Eliminirati destruktivna djelovanja koja pozivaju na negiranje načela konstitutivnosti i legitimnosti

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas se u Sarajevu sastao sa Šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom te veleposlanikom SAD Ericom Nelsonom.

– Zajednički sastanak obuhvatio je 14 ključnih prioriteta i socio-ekonomske reforme na europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i paket EU-a za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana. Također, dužnosnici su razgovarali o Lokalnim izborima te poštivanju načela legitimnosti i konstitutivnosti, navodi se iz HDZ.

EU put Bosne i Hercegovine je neupitan, kazao je Čović, potvrđujući europsku opredijeljenost hrvatskih političkih dužnosnika. Na tom putu, naglašeno je, Bosna i Hercegovina treba novi zamah kojim će žurno pristupiti izvršavanju 14 ključnih prioriteta. Uz to, nužno je pristupiti zaštiti ustavnopravnog poretka, eliminirajući destruktivna djelovanja koja sve češće pozivaju na negiranje načela konstitutivnosti i legitimnosti. Na tragu toga, razgovarano je i o Zakonu o sukobu interesa te Visokom i sudskom tužiteljskom vijeću BiH.

U svjetlu političkih sporazuma potpisanih u lipnju 2020. godine, osobito bitnim je naglašena važnost poštivanja postignutih političkih dogovora, čija se implementacija ne smije izbjegavati.

Dijalog političkih predstavnika, istaknuto je, imperativ je za kvalitetnu suradnju ka ostvarenju unutarnje stabilnosti i vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

Komentirajući predstojeće izbore, istaknuta je važnost regularnosti izbornog procesa, ali i rastuća zabrinutost povodom rada Središnjeg izbornog povjerenstva, koje funkcionira u nelegalnom i nelegitimnom sazivu, sve više potičući ozbiljne dvojbe o radu u samom izbornom procesu. Po pitanju demokratskih procesa, naglašena je i važnost aktivne participacije mladih.

Čović je u razgovoru potvrdio da su načela legitimnosti i konstitutivnosti neosporni čimbenici sadašnje, ali i buduće Bosne i Hercegovine.

Legitimno političko predstavljanje, istaknuo je, ključ je stabilnog i inkluzivnog političkog ambijenta kojim BiH može dokazati demokratsku zrelost i opredijeljenost europskim načelima.

Povodom razgovora o ekonomskoj situaciji, dužnosnici su komentirali i Ekonomski i investicijski plan kojim se predviđaju mjere za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana te snažna međunarodna partnerstva koja doprinose ostvarenju izgradnje razvijene demokratske Bosne i Hercegovine.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori