Podiže se gigantska ograda duž granice, hoće li ovo odvratiti ilegalne migrante od Balkanske rute?

Vrijeme:52 sec

 

Grčka je počela podizati čeličnu ogradu duge 27 kilometara, kao i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj točki Balkanske migrantske rute.

Po visini, koja iznosi pet metara, ova ograda će premašiti druge ograde na sličnim mjestima u Europi, kao i na granici između SAD i Meksika. Bit će opasana i bodljikavom žicom, prenosi Sputnik.

– Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi osigurali granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osjećaju sigurnije – rekao je premijer Grčke Kirijakos Micotakis prilikom obilaska radova u toj regiji..

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava, a u taj projekt uloženo je 63 milijuna eura.

Pored izgradnje nove, unaprijedit će se mreža postojećih ograda s čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Grčka vlada angažirala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regije Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim dijelovima helenske republike, piše Balkanska sigurnosna mreža.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)