Analiza: Avione F-16 kupuje sve više država, Švicarci su proglasili Rafale najboljim, Mađarska odabrala Gripene (Video)

Vrijeme:3 min, 51 sec

Kupnja borbenih aviona predstavlja jedno od najbitnijih sigurnosnih, obrambenih, ali i vanjskopolitičkih pitanja u idućem desetljeću. Poznato je kako su u utrci ostale četiri ponude, a to su američka, izraelska, švedska i francuska, piše Direktno.

Švedska je tako Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafale, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Do kraja 2020. godine bi trebalo znati od koga će Hrvatska kupiti nove borbene avione (njih 12), a vojni analitičari već sada do detalja analiziraju koja bi ponuda bila najbolja s vojnog aspekta, ali i s aspekta cijene naleta, vremena isporuke itd. Jednu od najcjelovitijih analiza o prednostima i nedostacima svakog ponuđenog aviona dao je i vojni analitičar Jan Ivanjek.

Naravno ne treba zaboraviti ni ekonomski aspekt ponude jer je cijena izuzetno bitno pitanje u vremenima velikog deficita proračuna i javnog duga koji ponovno raste.

Vanjskopolitički aspekt je također bitan jer se izborom borbenih aviona šalje i važna poruka o političkom i vojnom partnerstvu. S jedne strane pojedinci, a među njima je i predsjednik države Zoran Milanović, zagovaraju izbor američke ponude jer SAD spadaju među važnijim strateškim partnerima i donatorima vojne opreme Hrvatskoj, a drugi važni argument je izbor francuskogea zbog velikog europskog dogovora o oporavku gospodarstva poslije korona krize, ali i zbog toga što je Francuska uz Njemačku najvažniji član Europske unije. Švedska i Izrael također spadaju u naše političke i vojne partnere.

Koje avione koriste usporedive države?

No o jednom aspektu se znatno manje govori. Važno je vidjeti i koje borbene avione imaju Hrvatskoj usporedive države, a to su države slične veličine, gospodarske i vojne snage, a među njima su posebno države u susjedstvu i ostatku Srednje i Istočne Europe.

Vidljivo je kako su među korisnicima švedskog Gripena tako Češka i Mađarska, a među potencijalnim državama je i Finska (iako manje usporediva s Hrvatskom). Među propalim poslovima švedskog proizvođača su tako Bugarska, Danska, Norveška, ali i Nizozemska, Švicarska.

Korisnici francuskog Rafalea su tako znatno vojno snažnije države poput Francuske, Indije i Egipta, ali i turbo-bogata arapska kraljevina Katar. Najnoviji kupac Rafalea je Grčka. Među potencijalnim kupcima spominjale su se i države poput Finske, Švicarske i još jedne naftaške kraljevine UAE, a među propalim kupnjama spada posao u Belgiji. Upravo je Rafale na švicarskom natječaju proglašen najboljim avionom od svih ponuđenih, što predstavlja ozbiljnu prednost za Francuze s vojnog aspekta.

Što se tiče raznih verzija F-16 aviona, koje nam nude Amerikanci i Izraelci, radi se možda o najkorištenijem avionu u svijetu. Koristi ga tako velik broj država, među njima i NATO saveznici Belgija, Danska, Nizozemska, Norveška, Grčka, Italija, Poljska, Rumunjska, Turska itd. Među najnovim poslovima kupnje F-16 su tako i Slovačka, Bugarska i Bahrein.

Hrvatska mora biti usklađena s ostatkom NATO saveza

Vojnog analitičara Jana Ivanjeka pitali smo i bi li se Hrvatska trebala u vojnoj nabavi trebala prilagođavati NATO saveznicima i drugim vojnim partnerima te koliko na hrvatsku odluku mogu utjecati iskustva i nabave drugih država.

“Hrvatska kroz NATO standarde kojima se uvjetuje nabava novih sustava već osigurava usklađenost s ostatkom Saveza, i unutar tih okvira nije od velike važnosti što koriste neke susjedne zemlje, jer se logistika i ostala potpora definira s ponuditeljem neovisno od drugih korisnika, osim ako u pitanju nisu zajednički aranžmani nabave.

Dakako da već blizina proizvođača ili ovlaštenih remontnih središta to pojednostavlja, a u slučaju nabave borbenih aviona svi kandidati pružaju tu pogodnost, odnosno za sve se u Europi nalaze ovlašteni podizvođači ili originalni proizvođač”, odgovorio nam je Ivanjek.

Ivanjek kaže i kako neki primjeri iz država srednje i istočne Europe također govore o iskustvima korištenja pojedinih borbenih aviona.

“Rumunjska, koja je nabavila rabljene F-16, je njima vrlo zadovoljna i nabavljati će ih u još većim brojevima. Mađarska je izgubila dva Gripena u udesima, no s operativne strane je avion bio zadovoljavajući. Problem je što su morali posebno platiti integraciju svakog novog oružanog sustava, jer sam avion ne dolazi s nekim širim paketom oružja, a prošle godine je Mađarska zaprijetila da će zamijeniti Gripene s F-16 ili F-35 jer joj se Švedska miješala u unutarnju politiku”, istaknuo je Ivanjek.

Na kraju smo vojnog analitičara pitali i može li nedostatak pri odabiru Rafalea biti činjenica da ga koriste samo veće i znatno snažnije države od Hrvatske.

“Druge korisnice Rafalea neće biti faktor u odabiru, jer Hrvatska ima svoju posebnu ponudu koju je složila Francuska i koja je u okvirima naših trenutnih kapaciteta, te naravno potencijala budućeg razvoja zrakoplovstva koje će uslijediti s isporukom novih borbenih aviona”, odgovorio je Ivanjek, a piše Direktno.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)