Novi Travnik/Misa na lokaciji Rije i sjećanje na stradale u Drugom svjetskom ratu

Vrijeme:2 min, 11 sec

Ne sjećamo se ubijenih zbog mržnje nego istine i pravde

Na Misijsku nedjelju, 18. listopada, u župi Sv. Josipa Rankovići kod Novoga Travnika, na lokaciji Rije, obilježena je obljetnica ubijenih hrvatskih vojnika i civila iz Drugoga svjetskoga rata.

Najprije je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, u prisutnosti župnika vlč. Miljenka Džalte, sedam svećenika, jednog đakona, okupljenog puka te pripadnika hrvatske komponente Oružanih snaga BiH blagoslovio spomen obilježje žrtvama Drugoga svjetskoga i posljednjega rata u BiH koje se nalazi u dvorištu župne crkve. Nakon toga je gučogorski arhiđakon i profesor na sarajevskom KBF-u, mons. Pavo Jurišić predmolio pobožnost Križnog puta sve do mjesta gdje je slavljena euharistija.

Nakon dolaska u Rije kardinal Vinko predslavio je sv. misu. Nazočne je na početku pozdravio župnik Miljenko napomenuvši kako lokalitet na kojem se slavi sv. misa krije još uvijek nepoznat broj kostiju ubijenih osoba nakon Drugog svjetskog rata.

Kardinal je svoju propovijed podijelio na tri dijela. Najprije je govorio o samom sjećanju na žrtve koje je mržnja ubila pri tome naglasivši kako brojna mjesta u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji kriju zemne ostatke tisuća ubijenih te naglasio važnost molitve za njihove duše.

„Mi se sjećamo naših pokojnih ne zbog mržnje nego zbog istine i pravde. Nema pomirenja bez istine i pravde. Na lažnim temeljima mir se ne gradi“, poručio je vrhbosanski nadbiskup uz jasno podsjećanje: „Ne zaboravite svoje korijenje!“ Budući da se taj dan obilježavala i Misijska nedjelja u nastavku propovijedi poručio je nazočnima kako je obveza svih kršćana prenijeti poruku evanđelja te da je svaka osoba misionar.

„Važno je pomoći ljudima da upoznaju Isusa koji osmišljava patnju, trpljenje, ali i vjernost i ustrajnost“, kazao je propovjednik te je na kraju komentirao i nedjeljno evanđelje pri tome kazavši kako je uvijek potrebno Bogu dati Božje, a da će „car“ svoje i sam uzeti. „Snaga vjere je ono što uklanja sve što iskrivljuje Božju sliku“, zaključio je kardinal.

Prije završnog blagoslova nadbiskup je izmolio opijelo te blagoslovio uređeno ukopno mjesto za kosti stradalih u Drugom svjetskom ratu. Tom prigodom su ukopani zemni ostaci šestorice neidentificiranih domobrana iz jedinice Karlovački konjički skok koji su ubijeni na lokaciji Haramandića njiva u Travniku, a čije su kosti pronađene 2002.

Na kraju je župnik Džalto zahvalio svima koji su pomogli organizaciju samoga događaja te je posebno čestitao kardinalu obljetnice koje obilježava ove godine. Isto tako je u ime župe učenica KŠC-a Petar Barbarić u Travniku Marija Kvasina uručila kardinalu Puljiću sliku Stari hrast djelo akademskog slikara Ante Mamuše.

 

KT/nedjelja.ba/ https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo