KRŠĆANSKE MISLI Katica Kiš: Kako ljubiti danas

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

 

Kako ljubiti danas

Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu? A On mu reče:

„Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim. To je prva zapovijed. Druga ovoj jednaka:  Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. U tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.“

MT 22,36-40

Kako Gospodina Boga ljubiti?

Mojsije, vođa izraelskog naroda koji je uz pomoć Gospodina Boga izveo izraelski narod iz  egipatskog ropstva nakon 400 godina. Dobio je na gori Sinaj dvije kamene ploče od Gospodina Boga sa 10. Božjih zapovijedi., kao uputu i smjernice za ljubav prema Bogu i bližnjemu. Prve ploče je  Mojsije sam razbio, vidjevši da se Izraelci u njegovom odsustvu klanjaju napravljenom zlatnom  teletu. No, druge ploče je opet dobio od Gospodina i stavio ih u Kovčeg saveza. Te zapovijedi su bile početak i utvrda izraelske vjere u Gospodina, a danas i za našu vjeru.  Prve 3 glase:

 1. Ja sam Gospodin Bog tvoj: Nemaj drugih bogova uz mene.

 2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud.

 3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.

Ove prve zapovijedi odnose se na naš odnos prema Gospodinu.

Na prvo mjestu uvijek i svugdje trebamo stavljati Gospodina,   njegove zapovijedi slušati i izvršavati u svim životnim prilikama. 

Njemu se jedinom moliti za njegovo milosrđe, ljubav, pomoć i dobrotu. Uvijek mu zahvaljivati na daru svojega sina Isusa Krista, koji je žrtvovao svoj život za nas grješnike na Golgotskom križu – sve za naše otkupljenje od vječne osude i propasti. Svakodnevno trebamo zahvaljivati Gospodinu na daru kršćanske vjere, ufanja i ljubavi.

Nikad ne smijemo  huliti ime Gospodnje.

Moliti Gospodina  za Duha svetoga koji nam uvijek i u svakoj situaciji može biti u pomoći kroz njegove darove: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji.

Po mogućnosti pohađati sv.Misu i tako proslavljati ime Gospodnje.

 

Katica Kiš/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)