Šef izaslanstva EU u BiH, Johann Sattler, umiješao se u izbore u BiH, podržao Našu stranku i Irmu Baralija

Vrijeme:2 min, 31 sec

Samo sat vremena prije službenog početka kampanje za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, šef izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, na svom se službenom Twitter profilu pohvalio sastankom s potpredsjednicom Naše stranke Irmom Baralija ne skrivajući oduševljenost. Tako se Sattler izravno i na skandalozan način umiješao u izbore u BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

“Učenje iz prošlosti i gledanje prema budućnosti jednako su važni za Mostar. Prvi lokalni izbori nakon 12 godina pobjeda su građana! Radujem se raspravi s Mostarcima”, napisao je Sattler na Twitteru prilažući sliku Irme Baralija.

Iako će se izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara održati tek 20. prosinca simptomatično je to što je baš sat vremena prije početka službene kampanje za lokalne izbore koji će u svim drugim lokalnim zajednicama održati 15. studenog Sattler odlučio objaviti detalje s ugodnog i neformalnog druženja s prvakinjom Naše stranke u Hercegovini izravno se tako stavljajući u službu jedne političke opcije što je nedopustivo za najviše politički rangiranog predstavnika Europske unije u BiH.

Da ova priča nije tek puko naslikavanje pokazuje i objava na Twitter profilu Irme Baralija koja je objeručke prihvatila Sattlerovu objavu i njome se pohvalila svekolikoj društvenoj zajednici.

-Ne mogu sakriti radost zbog predstojećih izbora u Mostaru! 20.12. će biti veliki praznik demokratije u Mostaru, budite aktivni sudionici te priče, napisala je Baralija na Twitteru nakon čega je “centrala” Naše stranke iz Sarajeva također proslijedila Tweet.

Kodeks o ponašanju mrtvo slovo na papiru?

Dužnosnicima Europske unije uobičajeno su “puna usta” priče o jednakosti, toleranciji i nepristranosti, a na to dužnosnike EU obvezuje i Kodeks.

„I povjerenici i osoblje obvezni su postupati objektivno i nepristrano u interesu Unije i javnog dobra. I jedni i drugi djeluju u okviru načela i pravila kojima se uređuje njihovo ponašanje u pogledu etike i integriteta“, stoji u kodeksu o  ponašanju Europske komisije.

Ovog kodeksa bi se Sattler kao najbliži suradnik povjerenika za proširenje Olivera Várhelyija  i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella u Bosni i Hercegovini trebao pridržavati s posebnim naglaskom na objektivno i nepristrano postupanje u interesu EU, a što vidimo da na njegovom primjeru nije slučaj.

Prešao Rubikon

Osim s Baralijom, Sattler se pohvalio i fotografijom s mostarskog Partizanskog groblja naglasivši kako uči o prošlosti. Nasljeđe Drugog svjetskog rata također je osjetljiva tema u BIH, a ovom prigodom treba podsjetiti kako se Sattler na izravan upit Hrvatskog Medijskog Servisa odbio izjasniti o tome gleda li jednako na sve totalitarizme (Fašizam, nacizam i komunizam) sukladno Rezoluciji Europskog parlamenta o suočavanju s prošlošću i osudi svih totalitarizama, što on nije učinio.

Stranci su još od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma na ovamo podržavali određene politike i političke osobe, uglavnom one koji su djelovali u službi izgradnje građanske (bošnjačke) BiH. Sattler je, nažalost, pokazao da se s takvom praksom ne namjerava stati u skorije vrijeme te je javnim iskazivanjem podrške Irmi Baralija prešao Rubikon jer su se ovakve podrške do sada, uglavnom, davale incognito, a posljedice takvih podrška osjećali bismo tek naknadno.

 

R.I/hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)