SDA bi uskoro mogla izgubiti vlast na cijeloj “Zapadnoj obali”, a Izetbegović postati oporbeni bošnjački lider

0

 

Stranka demokratske akcije mogla bi osim u Sarajevskoj izgubiti vlast i u najmanje još dvije velike većinski bošnjačke županije- Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj. Uz to SDA, već odavno nema koalicijski kapacitet koji bi joj osigurao efektivnu vlast ni na razini Federacije BiH. Hoće li SDA-ove vlade, kao domino kocke, pasti s padom vlade najbogatijeg Sarajevskog kantona, čiji proraračun je teži od državnog i iznosi milijardu maraka ovisi, primarno, od toga hoće li politički blok kojeg čine SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka prihvatiti u svoje okrilje Radončićev SBB, piše Hrvatski Medijski Servis.

Taj blok, nakon što mu se priključio sada već bivši SDA-ovac Aljoša Čampara ima 18 zastupnika u Skupštini Sarajevskog kantona, taman onoliko koliko je dovoljno za rušenje postojeće vladajuće koalicije koju čine SDA- DF- SBB i imenovanje nove vlade. Tih 18 zastupnika već je potpisalo zahtjev za smjenom županijske vlade. Nakon što je SBB diskretno dao do znanja da ponovo želi preletjeti u novo vladajuće sarajevsko jato- tomu se žestoko usprotivio neovisni zastupnik Damir Nikšić, zaprijetivši da on neće glasovati za smjenu postojeće vlade, ako će u novoj parlamentarnoj većini biti SBB.

Radončić nudi više od neovisnog Nikšića

Radončićeva stranka s Komšićevim DF-om, naime, preko noći je, napustila koaliciju sa Konakovićem, Nikšićem i Kojevićem, priklonila se SDA-u, krajem prošle godine i tako srušila vladu koalicije nesretnog kolokvijalnog naziva “petak 13” u kojoj je i sama participirala. SBB je sada, čini se, spreman ponovo sudjelovati u rušenju aktualne SDA-ove Vlade Sarajevskog kantona, kako bi sudjelovao u novoj. Nikšić (Damir) s razlogom SBB smatra nedosljednim i nepouzdanim partnerom, i zbog toga ga ne želi u budućoj novoj vladajućoj koliciji.

Radončić, međutim, sadašnjoj oporbi u Sarajevskoj skuštini može ponuditi puno više od damira Nikšića- a to je preuzimanje vlasti od SDA i u ostatku “Zapadne obalne”, kako sami Bošnjaci nazivaju trokut Sarajevo- Zenica – Tuzla. Lider SBB-a to je danas i praktično demonstrirao kada su njegovi zastupnici, neočekivano, glasali za smjenu dvojice ministara u Vladi Tuzlanske županije, u kojoj je Savez za bolju budućnost u koaliciji sa SDA, DF-om, Socijaldemokratama (SD) Envera Bijedića, Strankom za BiH i PDA-om.

Pad Vlade Tuzlanske županije sve izvjesniji?

Podsjetimo, županijski ministar unutarnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović, jedan iz SD-a, drugi iz SBiH-a danas su smijenjeni s ovih pozicija. Za njihovu smjenu uz oporbene zastupnike iz SDP-a i Naše stranke glasovali su i dvojica zastupnika iz SBB-a, te po jedan zastupnik iz PDA i SDA. Protiv Brkića je podignuta optužnica, dok je Hrustanović osuđen zbog fizičkog napada.

Predsjednik PDA Tuzlanske županije Senad Alić smatra da stvari u skupštinskoj većini Tuzlanske županije ne štimaju već duže vremensko razdoblje. Iz ove stranke očekuju da će sastav nove koalicije biti dogovoren na višim razinama stranaka.

“Mi očekujemo dogovor u centralama stranaka i siguran sam da ova vlada neće dugo zadržati svoj mandat. Očekujem da ćemo zahtjev za smjenu vlade predati prije izbora. Mi računamo na stranke koje će danas glasati za smjenu. To bi trebala biti nova većina, očekujemo konkretan dogovor predsjednika politički stranaka”, rekao je Alić te dodao da ukoliko Naša stranka ne bude željela participirati s njima u vlasti, postoje drugi politički subjekti koji su za to zainteresirani.

SDA-ova vlast i u Ze-do kantonu ovisi od Radončića

SDA-ova vlada u Tuzlanskoj županiji, koja je imala potporu 19 zastupnika praktično ovisi od dvojice zastupnika Radončićeva SBB-a. Slična je situacija i u Zeničkodobojskoj županiji, gdje Radončić također može srušiti kantonalnu vladu koji predvodi SDA.

Ukratko za razliku od onog što im nudi Damir Nikšić koji raspolaže samo svojom rukom u Skupštini Sarajevske županije, Radončićeva ponuda liderima SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke je puno izdašnija i teško ju je odbiti; rušenje postojećih vlada i preuzimanje vlasti osim u Sarajevskoj i u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji u zamjenu za odgovarajuću participaciju u novim vladama koje bi predvodila sadašnja oporba.

Hoće li Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Predrag Kojović prihvatiti Radončićevu ponudu znat će se vrlo brzo.

Osim što bi mogao izgubiti vlast u tri najveće županije s bošnjačkom većinom, Bakir Izetbegović već odavno nema većinu ni u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, gdje može računati samo na bezuvjetu podršku zastupnika Komšićevog DF-a, što je nedovoljno za izglasavanje bilo kojeg zakona.

SDA bez većine i na razini FBiH, u Vladi destkovana

Uz to SDA je destkovana i u Vladi Federacije, gdje, od 17 članova, osim kompromitiranog premijera Novalića, protiv kojeg se provodi istraga u aferi “Respiratori” ima samo tri ministra; ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, ministra raseljenih odoba i izbjeglica Edina Ramića i ministra poduzetništva i obrta Amira Zukića. Podsjetimo, SDA-ova ministrica Elvira Dilberović razriješena je dužnosti nakon što je imenovana za veleposlanicu BiH u Švedskoj, dok je SDA-ov ministar branitelja Salko Bukvarević umro od posljedica zaraze Korona virusom.

Grijesi dolaze na naplatu

Izetbegoviću čini se dolaze na naplatu slučajevi kriminalnog i/li koruptivnog ponašanja vodećih ljudi SDA, kojih se Izetbegović ne želi odreći. Od Asima Sarajlića koji je obećanjima zaposlenja kupovao glasove za dovođenje na čelo Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu neobrazovanog, ali Izetbegoviću odanog Fikreta Pjevljaka, s kojim se sarajevska javnost šprda kao sa “njiha političarem”, preko ranatelja OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, kojem je poništena lažna diploma, a druge dvije koje je stekao preko noći proglašava tajnim, pa da Federalnog premijera Novalića, koji je akter afere “Respiratori”.

Iako ga se predstavlja kao lidera Bošnjaka, za razliku od Milorada Dodika i Dragana Čovića, čije su stranke ili koalicije osvojile dvotrećinsku ili tročetvrtinsku podršku među srpskim, odnosno hrvatskim biračima na izborima, Bakir Izetbegović na čelu je stranke koja je među Bošnjacima tek relativni pobjednik izbora.

Postizborna koalicija SDA sa DF-om i SBB-om koja je sklopljenja iz nužde i bila uvijet da Izetbegovićeva stranka osigura vast u kantonima s bošnjačkom većinom, čini se ponovo se raspada. Uskoro bi se moglo ispostaviti da Bakir Izetbegović i nije lider Bošnjaka, već lider bošnjačke oporbe.

 

R.I/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara