SVETAC DANA”Sveti Kalist I., papa”

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

14.listopada

Kontroverzni papa.

Danas slavimo svetog Kalista I., papu. Papa Kalist neobičan je svetac. Poznat je po tome što je nenamjerno izazvao raskol u rimskoj Crkvi, pojavu prvog krivovjerja i prvoga protupape. Kao mladić Kalist je radio kao pomoćnik financijera i investitora Karpofora, zaduženog za ulaganje novca u poslove koji su trebali poslužiti kao pokriće za karitativnu djelatnost rimske Crkve. Povjerio je Kalistu značajna financijska sredstva, ali je novac nestao pa je Kalist uhićen i upućen na prisilni rad.

Uskoro je oslobođen je te je postao članom kućanstva pape Zefirina. Zefirin je uskoro u njegove ruke predao upravu rimske Crkve. Nakon Zefirinove smrti, nastao je sukob oko toga tko bi ga trebao naslijediti. Većina svećenika izabrala je Kalista, a manjina Hipolita. Oba su se proglasila papom i uslijedio je raskol. Zanimljivo je primijetiti da je Hipolit kao osoba bio puno bolji izbor od Kalista. Bio je bogat, kulturan i obrazovan te je napisao niz teoloških i liturgijskih radova. Prema predaji, podnio je mučeništvo tako što je privezan za jureća kola.

Kalist je po izboru za papu suočen s krivovjernim naukom nazvanim modalizam: idejom da je u Presvetom Trojstvu jedan Bog u tri naravi, a ne u tri osobe. Papa je osudio nauk ali i njegove pristaše, navukavši na sebe bijes pravovjernih kršćana. Kalist je preminuo dramatično kako je i živio. U pobuni koja je izbila 222., nakon što je pretorijanska garda ubila cara Elagabala, razjarena gomila uhvatila je Kalista, bacila ga kroz prozor, kamenovala i na kraju bacila u bunar, gdje su ga mrtvoga i pronašli sljedećeg jutra.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori