(FOTO) Počast za 40 pobijenih nedužnih žrtava Široke Kule: Prvih osam žrtava srpski zlikovci su zapalili zajedno s jednom kućom. Tijela ostalih ubijenih su spaljena ili pobacana u kraške jame

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

 

Prije 29 godina su pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine 13. listopada ’91. započeli masakr  nad Hrvatima Široke Kule, Mušaluka, Vukšića i Ličkog Osika. Bio je to sračunat pokolj u svrhu etničkog čišćenja od hrvatskog stanovništva. Pobunjeni Srbi su tog prvoga dana krvoprolića ubili osam Hrvata, a pokolj se nastavio idućih dana da bi do konca Domovinskog rata dosegao brojku od 40 civila…

O motivima ubojstava dovoljno govori i podatak kako je tada likvidirana i peteročlana srpska obitelj Rakić. Među žrtvama je bila djevojčica Verica Nikšić stara 13 godina ubijena zajedno s majkom Mandom i 17-godišnji dječak Ivica Nikšić. Sva imanja ubijenih potom su sustavno opljačkana i zapaljena. Tijekom rata najviše su ubijani civili starije životne dobi.

Prvih osam žrtava srpski zlikovci su zapalili zajedno s jednom kućom. Tijela ostalih ubijenih su spaljena ili pobacana u kraške jame na nekoliko lokacija na Ljubovu, u tzv.  jame Golubnjače. Rodbina i danas traga za 10 najmilijih.

Vezano:

Z. Pinter: 29 GODINA OD KRVAVOG POKOLJA NAD HRVATIMA – ČUJE LI TKO VAPAJE IZ ŠIROKE KULE?

Slijedili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Gospića, Hrvatske vojske i policije. Riječi molitve kazivao je župnik Luka Blažević koji je potom predvodio svetu misu u obližnjoj crkvi Svetog Mateja.

 

Braniteljski portal/https://www.braniteljski-portal.com/Hrvatsko nebo

Odgovori