Čović otkrio o čemu je u Beogradu razgovarao s Dodikom i Vučićem

0

 

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, dao je intervju „Dnevnom avazu“ u kojem je otkrio o čemu je razgovarano na večeri u Beogradu, na kojoj su još bili Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, te domaćin Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

O čemu ste Vi i gospodin Dodik razgovarali s gospodinom Vučićem?

– Atmosfera na poslovnoj večeri kod predsjednika Vučića bila je izvrsna, prijateljska. Veoma smo dugo sjedili i razgovarali o svim temama iz BiH, malo ja, malo gospodin Dodik smo ga informirali. Primarno je naglasak bio na europskom putu, na izvješćima koja smo dobili iz Europske unije i koja su dosta siva.

Upoznao sam ga s idejom da do ljeta iduće godine možda imamo i kandidatski status, što bi bilo veličanstveno, i zamkama koje se iza toga kriju, jer to smo već nekoliko puta govorili, i 2018. da ćemo imati kandidatski status, i prije. Kao i o uvjetima koji su stavljeni ispred nas, onih famoznih 14, od kojih smo već pet-šest ispunili.

Upoznao sam ga malo i s temom lokalnih izbora, kakvi su naši planovi i ambicije, kako stojimo na terenu, gdje imamo problem, gdje nemamo. I onda su došle na red ove, uglavnom regionalne teme. Ono što nas je posebno zanimalo su te gospodarske teme. Evidentan je gospodarski pad, a vezano za COVID-19.

Naravno da smo pričali i o putu g. Vučića i razgovorima koje on vodi u svjetskim destinacijama, u Washingtonu, Parizu… Jer on ima mogućnosti razgovarati s predsjednicima Kine, Rusije, Turske. Da vidimo koliko on može dobrog glasa o nama prenijeti vani da bi se olakšao naš EU put. Naravno, informirali smo se i o pomoći koja dolazi iz EU, milijarde su u pitanju.

Je li bilo govora o „mini Schengenu“? Treba li BiH pristupiti ovoj inicijativi?

– Nijedne riječi nismo progovorili o toj temi. Sve teme o kojima smo pričali idu u tom kontekstu, ali baš nijednom nismo spomenuli „mini Schengen“. Što se tiče ove inicijative, ona ima svoju dobru ekonomsku, infrastrukturnu stranu, a treba dobro osvijetliti političku stranu, barem što se mene tiče. Kod nas se lako ono što je vrijedno izgubi u sivilu neodgovorne politike. Treba biti pažljiv kad se bude dogovaralo.

Svjetlija perspektiva

Zašto na večeru kod gospodina Vučića nije pozvan i predsjednik SDA Bakir Izetbegović? On je poručio da ”bosanski tronožac ne može stajati na dvije noge”.

– Ne znam. Ovo je bio prijateljski sastanak i ja sam ga prihvatio. U početku nisam znao ni da će biti neko treći, četvrti, pa smo to u hodu dogovarali. Gospodin Izetbegović je upoznat na Kolegiju Doma naroda BiH s tim da idem u Beograd. Znači, nikakva tajnost, jer je tad Kolegij donio odluku da idem u Beograd. S te strane ne vidim probleme.

A naravno da je ovaj trenutak interesantan za one kritizere svega i svačega. Tako da se onda, vjerojatno, i gospodin Izetbegović na to malo naslonio. Što se tiče tronošca, ako je to odraz našeg Ustava, tri konstitutivna naroda, slažem se s kolegom Izetbegovićem. A i da će se to ostvariti u tom našem izričaju da imamo legitimne predstavnike tri konstitutivna naroda u tom tronošcu, pa onda sam siguran da ćemo imati dugoročnu stabilnost BiH i mnogo svjetliju europsku perspektivu.

Alibi za izbjegavanje izmjena Izbornog zakona

Pregovori SDA i HDZ-a u vezi s Izbornim zakonom ne idu dobro. Iz SDA sada uvjetuju da se prvo formira nova Vlada FBiH. Kako to komentirate?

– To je taj tronožac. Da i u tim pregovorima pokažemo koliko je bitan tronožac u BiH. Prevažno je da tri naroda razgovaraju. Imamo formalno potpisanu obavezu sporazuma iz Mostara. Vjerujem da će kolega Izetbegović prihvatiti tu realnost i da ćemo početi razgovarati i privesti to kraju u ovoj godini.

Kada je u pitanju Vlada FBiH, to su sada neozbiljnosti. Partneri iz međunarodnih institucija su sjedili zajedno s nama kada smo sve to imali na stolu, i Vladu i druga pitanja. I to smo stavili po strani i kazali „hajdemo ovo sada završiti, pa ćemo se iza toga baviti ostalim“. Ponovno nametnuti temu koju smo apsolvirali u tim pregovorima, a imamo i svjedoke, mislim da je alibi kojim se želi izbjeći izmjena Izbornog zakona.

Pa s kim ćete napraviti Vladu FBiH? Valjda trebaju partneri koji će napraviti platformu, da žele raditi, čime se žele baviti…? Ako ne želite danas govoriti o realizaciji sporazuma na koji ste potpis stavili prije dva-tri mjeseca, pa tko vam vjeruje, zašto bi neko uopće pravio Vladu? To je sad moje pitanje.

SIP je prvenstveno nezakonito napravljen

Kako komentirate procesuiranje vinovnika izbornih krađa? Akcije Tužiteljstva BiH iz pojedinih političkih krugova se pokušavaju iskoristiti da bi se fokus odgovornosti s organizatora izbora prebacio na agencije za provođenje zakona i pravosuđe.

-To su besmislice naših političkih aktera. Prvo, imamo problem sa samim Središnjim izbornim povjerenstvom. Taj SIP je prvenstveno nezakonito napravljen, bez kriterija, bez svega onoga što je trebalo uraditi kada se imenovao. Time je odmah napravljena osnova za puno neregularnosti koje slijede iza toga.

Pa, nije tajna i da je na prethodnim izborima puno ljudi govorilo o klasičnim krađama, i to tisuća glasova. Nije tajna da neke političke opcije žive posljednjih desetak godina isključivo na tom inženjeringu koji se provodi u izbornom procesu. Ohrabrujem Tužiteljstvo da bude još strože.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara