“Boj se onoga tko je viko bez golema mrijeti jada“ (Mažuranić)

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Srbijanski Knjaz Miloš, bio je vrlo mudar čovjek. O njemu se priča mnogo legendi, a jedna me se duboko dojmila – Poslao je svoje doušnike neka uđu među narod i neka zabilježe što narod priča o njemu. Pa kad ih je dozvao k sebi, rekli su narod priča, šali se na račun Knjaza. Tada im reče – steži još jače!

Na drugom zadatku po istoj stvari, pita ih što narod misli o meni, a oni mu odgovorili da većina naroda gunđa protiv njega. On im odgovori – steži još jače.

Treći put kad su mu stigli doušnicii, upita ih –  što narod misli o meni, doušnici odgovore  Knjazu – narod šuti ko zaklan. Na to Knjaz zapovijedi – hitno popuštaj. Kad narod šuti to je najopasnije.

Događaj na Markovom trgu, je višeslojan, i za sobom će povući istinski povijesne posljedice. Vlada opet griješi zbog straha –  od Griča pravi utvrdu, to je pogrešno, to nikoga neće zaštititi, pače biti će još veći razlog da se nešto slično ponovi, ali ovaj puta možda i po cijeloj Hrvatskoj. Utvrde su nekad u srednjem vijeku i za vrijeme agresije Turaka, nešto značile, danas je obrnuto.

Ograda nije rješenje, već rješenje treba tražiti u uzrocima koji su do toga doveli. Hrvatska je u predrevolucionarnom stanju, (kao i cijeli Zapadni Balkan) htjeli mi to prihvati ili ne, nezamislivo je velika mržnja prema vlasti i institucijama države. Narod je gladan, živi u beznađu, u velikoj depresiji, a socijalna razlika daleko je veća nego što je to bilo za vrijeme Tahija. Narod živi u bijedi, u dugovima, u strahu od beskućništva, silne ovrhe. Narod više ne vjeruje u državne institucije, čak ne vjeruje više ni crkvi, jedino kome  još vjeruje to je hrvatska vojska. Ograda samo pokazuje da osjećaju strah od naroda.

Vlast se ponaša poput francuskog kralja Luja XVI  i njegove kraljice  Marie Antoniette. Kao da su oni sami na svijetu, i da im nitko ništa ne može učiniti.

Opet se vraćam na srbijanskog Knjaza Miloša, kome je pristupila jedna skupina intelektualaca  i rekli su mu da Srbija treba postati moderna europska država, a on je rekao, što treba napraviti da se to dogodi, odgovorili su mu – treba napraviti Ustav. Odgovorio im je da nema problema napišite Ustav, i kad su to završili ponosno su dojurili do Knjaza, koji je inače bio nepismen, da mu ga pročitaju, a u Ustav su ugradili parlament i mnoštvo drugih demokratskih instituta i prava. Knjaz im reče  da je to vrlo dobro napravljeno, za svaku pohvalu, ali im reče da nedostaje jedna odredba na kraju teksta, a to je – Bez obzira na sve  prethodno o svemu i dalje odlučuje Knjaz Miloš.

To je model hrvatske vlasti, htjeli mi to priznati ili ne. Ono što je jednom rekao Lenjin – ako nešto ne štima u državi i vlasti, narod se ne može smijeniti. I točka.

 

Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori