Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. putovnicu pri prelasku iz EU u BiH?

Vrijeme:3 min, 12 sec

Pri ulasku u BiH iz zemalja EU osobe s dvojnim državljanstvom, ako žele ući kao državljani BiH, moraju pokazati bh. putovnicu kao jedini validni dokument za prelazak granice, u suprotnom snose novčane kazne.

Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdan u BiH kako ne bi morali raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati putovnicu neke strane zemlje, uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus.

Redakciji portala Klix.ba javio se čitatelj iz Švedske koji ima državljanstvo BiH i te zemlje i kojemu je rečeno da će platiti prekršajnu kaznu od 200 KM ako oliko ne posjeduje bh. putovnicu pri prelaskui granice.

“To mi je rečeno u Veleposlanstvu BiH u Švedskoj, što znači da ja s putovnicom Švedske i osobnom iskaznicom zdanom u BiH ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen državljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu”, kazao je.

Glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican pojasnila je da je Zakonom o putnim ispravama propisano da se njima za državljane BiH smatra putovnica, diplomatska, službena, zajednička, putni list, pomorska, odnosno, brodarska knjižica i drugi dokumenti kojima se u skladu s međunarodnim ugovorima omogućava putovanje državljana BiH u inozemstvo.

“Isto tako, Zakon o osobnoj iskaznici državljana BiH u članu 2. propisuje da državljani BiH mogu koristiti osobnu iskaznicu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uvjetima utvrđenim bilateralnim sporazumima između BiH i druge države”, dodala je Vican.

Također, Zakon o graničnoj kontroli propisuje da je putna isprava važeća ako je putovnica ili drugi identifikacijski dokument izdalo nadležno tijelo u BiH ili strano nadležno tijelo vlasti, a koje je priznato u našoj državi.

“U obzir dolazi i važeća osobna iskaznica i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, kao i putna isprava izdana strancu u BiH u skladu sa Zakonom o strancima”, navela je Vican.

Shodno navedenom, uzimajući u obzir ove zakonske odredbe, Vican je kazala da BiH nema potpisan bilateralni sporazum sa Švedskom, ali ni s Europskom unijom (EU) uslijed čega bi građani mogli koristiti osobnu iskaznicu kao važeću putnu ispravu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uvjetima utvrđenim sporazumima.

“Ta odluka je oduvijek na snazi te tako u našu državu mogu ući državljani BiH iz Srbije, Crne Gore, Albanije s osobnom iskaznicom jer je s njima potpisan bilateralni sporazum. To se više ne odnosi na Hrvatsku otkako je postala članica EU”, istaknula je Vican.

Kada je u pitanju prekršajno procesuiranje osoba s dvojnim državljanstvom koji u BiH žele ući kao bh. državljani i ne posjeduju propisanu putnu ispravu i na uvid pokažu neki drugi dokument koji nije obuhvaćen međunarodnim sporazumom i ne omogućava putovanje državljana BiH u inozemstvo, onda snose sankcije.

Vican je naglasila da je Zakonom o graničnoj kontroli propisano da je osoba dužna prelaziti granicu samo na graničnim prijelazima i s važećim putnim ispravama, kao i to da se svatko tko namjerava ući u BiH dužan zaustaviti i dati na uvid važeću putnu ispravu.

“Zakonom o putnim ispravama propisana je novčana kazna od 100 do 400 KM za prekršaj osobe koja pokuša ili prijeđe preko granice BiH s nevažećom putnom ispravom kao i bh. državljanin koji prijeđe preko granice naše države s putnim ispravama koje nisu uređene ovim Zakonom. Također, Zakonom o graničnoj kontroli propisana je novčana kazna u iznosu od 300 KM do 1.500 KM ako osoba pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza i radnog vremena graničnog prijelaza, bez važećih putnih isprava ili suprotno namjeni graničnog prijelaza. Plaćaju i novčanu kaznu u iznosu od 200 KM do 1.500 KM ako osoba pri graničnoj kontroli ne preda na uvid isprave propisane za prelazak državne granice”, zaključila je Vican.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori