PREDSJEDNIK SDA/Izetbegović ljut zbog Čovićevog pisma, ponovno govori o vladavini manjine nad većinom i tvrdi da su presude domaćih i međunarodnih sudova u koliziji

Vrijeme:2 min, 53 sec

Predsjednik SDA  Bakir Izetbegović govorio je o pismu kojega je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović uputio međunarodnim dužnosnicima koji su sudjelovali u stvaranju prije gotovo četiri mjeseca potpisanog političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH te političkog sporazuma o Mostaru. Izetbegović smatra da se ne bi trebali na takav način obraćati predstavnicima međunarodne zajednice. Ponovno je o odnosu Hrvata i Bošnjaka govorio kroz prizmu “vladavine manjine nad većinom” i istaknuo da su presude domaćih i međunarodnih sudova u koliziji.

– Bolje je da sjednemo i razgovaramo o tome svemu. Čović i HDZ-e tvrde da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima, a mi smatramo da se ponekad u parlamentu predstavnici koji su manjina, u ovom slučaju Hrvati, suprotstavljaju onome što je bazični i demokratski princip, volji većine kada to nisu vitalni nacionalni interesi u pitanju, kao što je lobi koji drži kladionice, zatim zaustavljanje formiranje federalne vlasti ili Ustavni sud FBiH – istakao je Izetbegović.

On smatra da je to ucjena, blokada manjine u odnosu na većinu te da svako ima frustracije i nezadovoljstva.

– Vrijeme je da sjednemo i razgovaramo o tome s tim da se mora formirati vlast i Ustavni sud u FBiH. Nismo uzalud ponavljali ove stvari, jer se radi o protuustavnom i protuzakonitom ponašanju HDZ-a – poručio je Izetbegović.

On tvrdi da nema rješenje za ono što Čović očekuje, jer se HDZ BiH, Čović i međunarodna zajednica prema njemu odnose kao prema nekom ko ‘drži rješenje u vlastitim rukama’. On to naziva rješavanjem ‘političke i pravne kvadrature kruga’.

– Kako u isto vrijeme uskladiti presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda koji su u koliziji, na dva različita principa, građanski i etnički. Mi već 12 godina to ne uspijevamo – kazao je Izetbegović te dodao da neće pregovarati u situaciji ucjene.

Ne postoji bošnjačka volja za implementaciju

Izetbegović, ponovno, po ustaljenoj matrici većine probošnjačkih političara govori da su presude Ustavnog suda BIH i Europskog suda za ljuska prava u koliziji, ali upravo suprotno, presuda u predmetu “Ljubić” ne negira presude u slučajevima “Sejdić – Finci”, “Pilav” i Zornić”.

Glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora, Josip Merdžo, nedavno je u izjavi za HMS kazao da je moguće implementirati odluku Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’ bez intervencije u Ustav BiH koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma.

Navedena odluka Ustavnog suda se dominantno odnosi na izmjenu Izbornog zakona u pogledu izbora izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH, ali se dotiče i načina izbora članova Predsjedništva jer Ustavni sud BiH naglašava princip legitimnog predstavljanja “na svim administrativno političkim razinama”, što je izborom Željka Komšića obesmišljeno, napomenuo je tada Glavni tajnik HNS BiH.

Sugovornik HMS-a podsjetio je tada da se presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci nalaže da se svim građanima Bosne i Hercegovine,koji se nisu izjasnili kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, treba osigurati mogućnost kandidiranja za člana Predsjedništva BiH.

Treba podsjetiti i kako je još od sastanka lidera političkih stranaka koji je održan u Bruxellesu 1. listopada 2013 godine nuđeno nekoliko modela koji su osiguravali da jedan narod neće drugome birati njegove predstavnike. Međutim, dodaje, isključivo odbijanjem bošnjačke strane taj princip nikada nije implementiran.

Implementaciju odluke Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ kao i presude Sejdić Finci treba tražiti u korekciji Izbornog zakona BiH, a to je moguća i najrealnija opcija, no čini se kako će bošnjački politički vrh zbog svojih unitarističkih težnji učiniti sve da do toga ne dođe.

 

R.I./hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)