ZAMJERIO MACRONU: Erdogan najavljuje “velike sukobe” muslimana i Francuske

Vrijeme:1 min, 47 sec

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kritizirao je prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da brani sekularne vrijednosti svoje zemlje od radikalnog islama i takvu tvrdnju nazvao “otvorenom provokacijom”.

Macron je prošlog tjedna islam opisao kao “religiju u krizi” širom svijeta i rekao da će francuska vlada u prosincu predstaviti zakon o jačanju zakona iz 1905. godine kojim su službeno odvojene crkva i država u Francuskoj.

Macron je najavio i kontroverzni plan restrukturiranja islama zbog navodnog islamskog separatizma u Francuskoj, a Erdogan je kazao da je bezobrazno govoriti o strukturiranju islama.

“Macronova izjava da je islam u krizi, koju je izrekao u gradu s dominantno muslimanskom populacijom, premašuje klasifikaciju nepoštivanja i otvorena je provokacija. Tko ste vi da govorite o strukturiranju islama? To je veoma drsko i prešlo je svaku mjeru”, kazao je Erdogan.

Erdogan je u obraćanju sudionicima programa Tjedna džamija i vjerskih službenika u Nacionalnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari dalje kazao kako mnogi imaju pogrešnu percepciju da se Uprava za vjerske poslove Turske bavi isključivo džamijama i vjerskim obredima te je dodao kako ta institucija vodi važne aktivnosti i na polju humanitarnog djelovanja, obrazovanja i očuvanja jedinstva nacije.

Turska i Francuska su saveznice u NATO-u, ali su se sukobile zbog niza pitanja, od njihove politike u Siriji i Libiji do spora u vezi s istraživanjima ugljikovodika u Ankari i pomorskim traganjem za plinom u istočnom Mediteranu, piše Reuters.

Macron i Erdogan su o nesuglasicama i bilateralnim vezama telefonski razgovarali prošlog mjeseca, nakon tjedana napetosti na istočnom Mediteranu.

Tom prilikom su se složili da poboljšaju veze i da komunikacijski kanali budu otvoreni.

Međutim, Erdogan je u utorak rekao da je Macron svojim komentarima zanemario njihov dogovor dodajući da će nazivanje muslimana separatistima u Francuskoj dovesti do “velikih sukoba”.

“Mi smo se prije otprilike tjedan ili 10 dana dogovorili da poboljšamo naše veze i dijalog, pogledajte kako je francuski predsjednik to brzo zaboravio”, poručio je Erdogan.

Erdogan je također kazao kako Turska i svijet prolaze kroz osjetljiv period pandemije koronavirusa u kojem je važno da ljudi poštuju epidemiološke mjere, ali i očuvaju mentalnu stabilnost i optimizam.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)