ZORICA VUKOVIĆ: KAD ČOVJEK VOLI ŽENU…

Vrijeme:9 min, 12 sec

 

Jesenska kampanja inicijative 40 dana za život počela je 22. rujna procesijama u čast Bezgrješnog srca Marijina u 15 gradova Hrvatske: u Zagrebu, Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Đakovu, Labinu, Koprivnici, Križevcima, Rijeci, Zaboku, Vinkovcima, Virovitici, Čakovcu, Kninu, Šibeniku i Splitu.

U Zagrebu je procesija krenula od Kamenitih vrata do Bazilike Presvetog Srca Isusova. U procesiji je hodalo i molilo oko 600 vjernika. Ispred povorke bilo je raspelo, zatim vjernici, onda nosači kipa Gospe Fatimske. Ove godine u procesiji je bio i bijeli križ, prepoznatljiv znak udruge Betlehem. Uvodnu molitvu predvodio je vlč. Damir Ocvirk, župnik Župe sv. Josipa s Trešnjevke, a 30 pjevača okupljenih iz raznih klapa pjevalo je Gospinu krunicu, sa zazivom ‘koji neka spasi nerođene’.

„Zahvalni smo što se i ove godine tako velik broj vjernika odvažio na ovaj način svjedočiti svoju vjeru. Stavljamo se potpuno pod zaštitu Bezgrešnog Srca Marijina jer znamo da će Njezino srce trijumfirati,“ rekao je Ante Čaljkušić, predsjednik inicijative i udruge Hrvatska za Život. „Ovim procesijama želimo svjedočiti pobjedu kulture života, želimo sudjelovati u najavljenom trijumfu Bezgrešna Srca Marijina. Duboko vjerujemo da je pobjeda kulture života i cijeli apostolat za život neizostavan dio pobjede Dobra nad Zlim.“

Kampanja će se održati u 35 hrvatskih gradova od 23. rujna do 1. studenog. Tema jesenske kampanje je iscjeljenje očeva srca, s geslom: „Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar?!“ (Jš 1, 8-9)

„Svjedoci smo, kroz dugogodišnji pro-life rad, da puno očeva nosi ranu spontanog ili izabranog pobačaja, a i da se mnogo namjernih pobačaja ne bi dogodilo da se otac djeteta zauzeo za svoje dijete i stao uz majku djeteta. Stoga želimo kroz tribine i predavanja tijekom ove kampanje, osvijestiti javnost o ljepoti i važnosti očinstva, a također pozvati očeve koji nose ranu pobačaja da nam se jave, kao i da se prijave za program Iscjeljenje očeva srca koji će se po prvi put održati u Ludbregu, od 15. do 18. Listopada,“ rekla je Petra Milković, izvršna direktorica Inicijative.

Ante Čaljkušić je pozvao na bdijenje pred bolnicama i domovima zdravlja za prestanak pobačaja: „I ovim putem pozivamo sve one koji vole život da dođu na mjesta bdijenja u svom gradu i spase život tamo gdje žive.”

Iako se volimo hvaliti da smo katolička zemlja, čin namjernog pobačaja to demantira.

Osim velikog pritiska pro choice pokreta, zasnovanog na eugenici, nema javne znanstvene i duhovne rasprave o problemu abortusa koji kod mnogih žena – majki i muškaraca – očeva ostavlja rane na duši i tijelu. Tome najbolje svjedoče svećenici koji se u ispovjedaonicama i duhovnim razgovorima s tim problemom svakodnevno susreću. Zato je papa Ivan Pavao II. u 129 kateheza srijedom, 1979. i 1984., progovorio o teologiji tijela. Čak je i u Katehizam Katoličke crkve Sveti Papa u člancima 2289 – 2298 unio razmatranja o tjelesnosti i člancima 2331 – 2386 o spolnosti, koristeći Sveto Pismo i učenje Crkve kao temelj. Tjelesno zdravlje je ‘dragocjeni Božji dar’ (2288), a kršćansko ćudoređe je u suprotnosti s novopoganskom promidžbom kulta tijela, tjelesnog savršenstva i veličanja sportskih uspjeha kao božanstva’ (2289).

Odnos između muža i žene koji su povezani svetim sakramentom braka vrlo lijepo u Ef 5, 25 – 33, opisuje sv. Pavao:

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. Ta nitko nikada ne mrzi svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Krist Crkvu. Doista, mi smo udovi njegova Tijela! Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo. Otajstvo je to veliko! Ja smjeram na Krista i na Crkvu. Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.“

Osnovni odnos muža i žene: „…neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.“ Ovaj sveti odnos svojom sotonskom logikom uništavaju feministice, komunisti i istomišljenici, pa se pitamo otkud nasilje ‘nad ženama’? Nikakav zakon to ne može na silu popraviti.

Najvažniji promotor teologije tijela Ivana Pavla II. je američki publicist i teolog Christopher West, predavač spolnoga morala i teologije tijela na prestižnim učilištima u Americi i Australiji. U knjizi Teologija tijela za početnike, obrađuje ključne teme:
⦁ Što je smisao života?
⦁ Zašto nas je Bog stvorio kao muško i žensko i koja je svrha spolnosti?
⦁ Kako možemo postići istinsku sreću na zemlji?
⦁ Koja je uloga braka i spolnosti u braku?
⦁ Kako možemo iskusiti ljubav za kojom čeznemo u dubini svojih srca?

U Hrvatskoj, načela teologije tijela promovira udruga Teen Star, koja je na toj ideji osmislila program spolnog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Ali… Opet se javljaju ‘narikače’, ‘divjakuše’… i ‘sluškinje’.

Velik uspjeh na ovom području u svom djelovanju imao je i don Damir Stojić, bivši studentski kapelan (od 2007. – 2020.), sada župnik u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu. Mnogi su se mladi, poučeni njegovim predavanjima, odlučili na predbračnu čistoću.
Na FB don Damir se 30. rujna oprostio od svojih studenata i od medija koji su ga često napadali:

„Hvala i svim medijima. Dobro ste pročitali. Iskreno se zahvaljujem novinarima i medijima. Svjestan sam da su me ponekad ismijavali, skrivećki dolazili na moj vjeronauk i krivo me prenosili. Nema veze. I ja volim dobar fight. Uglavnom, hvala vam što ste besplatno prenosili istine Katoličke Crkve i poruku evanđelja na mjesta za koja ne bih mogao ni u snu zamisliti. Možda niste svjesni toga ali ste na svoj način širili evanđelje… Hvala vam na tome!

Šećer za kraj

Dragi (bivši) studenti, imam za vas samo dvije riječi: Oprostite! Oprostite ako nisam (na vrijeme) odgovorio na vaše poruke i mailove; oprostite ako nisam imao rješenje ili odgovore na sve vaše potrebe ili pitanja. Oprostite ako nisam uvijek djelovao in persona Christi ili bio alter Christi. Oprostite mi!

Hvala! Hvala vam za vašu vjeru i ljubav za Krista i Crkvu. Puno sam od vas naučio. Hvala vam!“

Značajnu ulogu u zaštiti nerođenih ima i pater Marko Glogović, pavlin. Kao pavlinski novak, p. Marko je 11. siječnja 1996. slušao predavanje, sada pokojnog, o. Kristofa Kotnisa, pavlina. U svoju bilježnicu p. Marko je tada zapisao: „Živimo u teškim vremenima, težim nego što su bila ona Staljinova. Danas nasilno ubijaju tijela, ali i duše. Isus želi da molitvom i žrtvom, pokorom spašavamo braću ljude. Zašto? Ne zato što On nema snage za to ili zbog toga što Njegova muka ne bi bila dostatna, već zato što ljudske probleme želi rješavati s tim istim ljudima. S nama!“

U Svetom Petru u Šumi, p. Marko, tada mladi svećenik, je pozivao na duhovno posvojenje nerođenih koji su u opasnosti od pobačaja, tako da se tijekom devet mjeseci moli za nepoznato, ali Bogu znano, dijete. Onda je, dolaskom u Karlovac 1999. osnovao udrugu Betlehem koja se proširila u 14 hrvatskih gradova i koja skrbi za trudne žene koje nemaju uvjeta za skrb o novorođenčetu.

Pater Marko je napisao nekoliko knjiga svjedočanstava spašavanja nerođenih.
Naravno, osim majki, za svoju djecu brinu i očevi. Očajni mladić Danijel piše p. Marku: „Imam 19 godina, a ona 18. Sramim se reći, ali zanijela je nakon što smo malo više popili na jednom techno partyju… Sutra ide na abortus. Njezin tata je zaprijetio da će me prebiti ako pokušam doći. Poludjet ću od muke. Pa to je i moja beba!“

Danijel navodi da su njegovi roditelji imućni i da im mogu pomoći. P. Marko organizirao je molitveno bdijenje.

Kad je Danijelova djevojka došla s uplatnicom od 1 400 kn (zar toliko vrijedi ljudski život?) na odjel gdje se vrše pobačaji, vidjela je jadnu i blijedu djevojku koja je to već ‘obavila’. Skočila je s konstatacijom: „Ovo nije za mene!“

U drugom primjeru su p. Marku došli mladić i djevojka. Njeni imućni roditelji ne žele ni čuti za ‘golju’ i tjeraju je na abortus. Ali mladi to ne žele. I djevojka ostane u kući Betlehem do poroda. Rodi muško dijete. Unuk! Konačno muško u djevojčinoj obitelji. Dolaze baba i djed, priznaju ‘golju’ za zeta. A p. Marko predvodi obred vjenčanja i krštenja.

O daljem životu ovih mladih ljudi ne zna se…ali ljubav sve pobjeđuje.

No, ima primjera gdje je, unatoč bezizlaznosti, sve prošlo dobro jer je odabran život.

Ana je zatrudnjela na jednoj ‘veselici’. Nije pričala kako se to dogodilo. Otac nepoznat. Ali njeni roditelji prihvaćaju njenu trudnoću i unuka koji se rađa. Ubrzo mladu djevojku primijeti stariji mladić, zaljubi se u nju, oženi je i posvoji dječaka koji je i sam nedavno postao otac. Ana je sa svojim suprugom sretna u braku iako više nije rađala.

Ivka se do ušiju zaljubila u Beloga jednog svibanjskog dana. Bila je to ljubav na prvi pogled. Krstarili su Zagrebom i okolicom. Beli joj je brao ruže i kosovi su im pjevali. A onda je Ivka posumnjala u trudnoću što je ginekolog potvrdio. Tog dana čekala je sva ustreptala Beloga. On ju je zagrlio i rekao da će je oženiti. Ali baš taj dan dobio je poziv za JNA. Njegova majka je inzistirala na abortusu. Otišli su prema Petrovoj. Bilo je Božićno vrijeme i svratili su u Crkvu sv. Petra. „Ako se Isus rodio u štalici, valjda će i naš sin imati mjesto gdje će se roditi,“ rekao je Beli.

Ginekologu su izrazili svoju želju. Ipak su tražili potvrdu da je abortus opasan za zdravlje, zbog majke (svekrve). No on je rekao: „Neću vam dati nikakvu potvrdu, jer za pet godina vi ćete se smijati.“ Smijeh nije čekao pet godina. Smijali su se mnogo ranije. I kosovi su i dalje pjevali i ruže cvale iako su imale i trnja. I doista se rodio sin. On često spominje da je imao prekrasno djetinjstvo.

Kad su nakon jedanaest godina podstanarstva uselili u vlastiti stan, dobili su još jednog sina, a njegov dolazak s radošću su i bez strepnje iščekivali roditelji i brat.

Iako je u životu bilo teških trenutaka, i ‘žutih minuta’ držali su se onoga iz Ef 4,26: „Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom!“, premda su ovu uputu primijetili već kad su postali baka i djed.

Život doista može biti lijep iako padamo u iskušenja i grijehove. No, Gospodin je tu da nas izbavi od naših stramputica i padova i da nam podari snagu za teške trenutke. Jer brak je temelj obitelji, a obitelj je temelj društva što Zli nastoji uništiti od početka jer je ljubav muškarca i žene sveta. To je prekrasno napisao Bryan Adams u pjesmi Heve You Ever Really Loved A Woman, koju je prepjevao Davor Radolfi i Ritmo Loco. Pjesma je osnovna tema filma Don Juan De Marco, a urezana je u srce mnogih muškaraca i žena.

Kada je sretneš reci da stiže iz snova,
da jedini dragulj je kojeg ti duša čuva.
Kada obećaš da spreman si umrijet za ljubav njenu,
saznat ćeš da li si ikad, ikad uistinu volio ženu…

 

Zorica Vuković/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)