ŽO HDZ BiH SOLI: Vladajuće stranke u TŽ lažni su zagovaratelji poštivanja Ustava BiH

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

Županijski odbor HDZ BiH Soli poziva vladajuće stranke koje su izglasale Vladu Tuzlanske županije da prestanu s vrlo mučnim komentarima o tome na koji način planiraju riješiti „hrvatsko pitanje“ zbog kojeg je trenutni saziv Vlade TŽ neustavan, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Iz ŽO HDZ BIH Soli navode da prebacivanje odgovornosti koja stranka treba dati prijedlog ministra iz reda hrvatskog naroda kojem smo svjedočili protekli tjedan kroz izjave dužnosnika Demokratske Fronte, Socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije, jasno ukazuju da nema istinske volje za poštivanjem Ustava TŽ i zakona.

– Za vladajuće je to nažalost samo obveza, a ne istinska želja da uvaže princip konstitutivnosti i legitimiteta unutar svakog od naroda. Takav stav i odnos vladajuće politike prenio se i na sve javne institucije i niže razine vlasti što je poniženje za cjelokupnu hrvatsku zajednicu koja je dala nemjerljiv doprinos razvoju tuzlanske regije u svakom od segmenata. Petnaest mjeseci neustavne Vlade TŽ pokazatelj je da su vladajuće stranke lažni zagovaratelji Ustava i poštivanja prava hrvatskog naroda, priopćeno je.

Ističu da je to danas jasno većini Hrvata koja živi na ovom prostoru i s velikom gorčinom promatra cjelokupnu situaciju.

Za Županijski odbor HDZ BiH Soli to nije nikakva novost, jer da je drugačije onda bi od samog formiranja Vlade TŽ ona bila ustavna.

“Svjesno i s jasnim političkim ciljem, a koji se ogleda u negiranju jednog od konstitutivnih naroda koji je temelj Bosne i Hercegovine predložena je i izglasana neustavna Vlada. Vladajuće stranke (SDA, DF, Socijaldemokrati, SBiH, SBB) tada su jasno iskazale svoj stav prema Hrvatima i već petnaest mjeseci od imenovanja nisu spremne poštivati Ustav. Takav politički stav jednak je kod svih stranaka bez obzira na pokušaj nekih od njih da se predstave kao „multietničke“ kojima je stalo do svakog od naroda”, priopćeno je.

ŽO HDZ BiH Soli poziva zastupnike u klubu Hrvata u Skupštini TŽ Borisa Krešića (DF) i Vedranu Petrović (SDP) da se konačno probude i ako imaju hrabrosti odmah u proceduru upute konkretan prijedlog kandidata za ministra.

– Ukoliko to ne učine ili im njihovi stranački šefovi ne dopuste takav potez time šalju vrlo jasnu poruku, a to je da unutar vladajućih nema spremnosti za rekonstrukciju vlade. Očekujemo od zastupnika Krešića koji je svojim glasom podržao neustavnu Vladu TŽ i tako pogazio prava naroda temeljem kojeg je izabran u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH da smogne političke hrabrosti i zatraži od kolega koje čine većinu hitno zakazivanje Skupštine na kojoj bi bila imenovana ustavna i zakonita Vlada TŽ, priopćeno je iz ŽO HDZ BiH Soli.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)