PREDSJEDNIK GV HNS BiH LJUBIĆ: Prijedlog Rezolucije američkog Kongresa u potpunosti korespondira s politikom HNS BiH

Vrijeme:1 min, 45 sec

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kako prijedlog Rezolucije koju će razmatrati Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih američkih država korespondira s politikom Hrvatskog narod sabora BiH.

U jednoj od ključnih točaka Rezolucija “reafirmira suverenitet BiH i podržava jednakost naroda sukladno Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini”.

Ljubić smatra kako je ovo važno zapaziti, posebice što je nametnutim intervencijama visokih predstavnika narušen ovaj Mirovni sporazum, nažalost na štetu jednakosti hrvatskog naroda u BiH.

-Rezolucija korespondira s politikom Hrvatskog narodnog sabora i ostalim bitnim točkama, kad se radi o podršci uključenju BiH u EU i NATO, kao i podršci vladavini prava, izjavio je Ljubić za HMS.

On podsjeća kako vladavina prava u prvom redi podrazumijeva provedbu odluka Ustavnog suda BiH.

Rezolucija ističe i važnost da se ustavna reforma BiH temelji na načelima Daytonskog mirovnog sporazuma: Pri čemu zagovara usku suradnju SAD s “vladama zemalja koje graniče s Bosnom i Hercegovinom – naročito potpisnicama Daytonskog mirovnog sporazuma”, posebice kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Ova Rezolucija kao i razgovori američkog državnog tajnika Mike Pompea s hrvatskim premijerom, u kojima je važno mjesto zauzimala BiH te položaj hrvatskog naroda u BiH svjedoče o ohrabrujućoj američkoj uključenosti u sređivanje prilika u BiH, kaže Ljubić.

Dodaje kako je moguće je da neke strane u BiH, neće biti sretne s nekim dijelovima Rezolucije, no da hrvatska strana nema niti jednog razloga da bude nezadovoljna njenim sadržajem.

Podnositelj Rezolucije je kongresmen Mike Turner koji je bio gradonačelnik grada Daytona, u državi Ohio za vrijeme pregovora u bazi Wright-Patterson.

Ljubić kaže kako Turnera i osobno poznaje, te da se s njim imao prilike sretati i razgovarati u vrijeme dok su obojica bili izaslanici pri Parlamentarnoj skupštini NATO(2010-2014).

-On je sigurno vrlo dobro informiran o svekolikoj složenosti političkih i međunacionalnih odnosa u B i H i itekako emotivno vezan i zainteresiran da postignuća Mirovnog sporazuma iz Daytona evoluiraju u trajan mir i prosperitet svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, kazao je Ljubić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)