Konstitutivnost Hrvata u BiH treba poštovati

Vrijeme:2 min, 36 sec

POMPEO S PLENKOVIĆEM U DUBROVNIKU

Američki državni tajnik Mike Pompeo potvrdio je da hrvatskim građanima nakon 30 godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD. Kazao je kako će vize biti ukinute “sljedećih mjeseci”. Hrvatski premijer Andrej Plenković napustio je summit EU nešto ranije kako bi na vrijeme stigao u Dubrovnik, kako bi se sastao s Pompeom.

“Nakon mediteranske turneje zadovoljstvo mi je da smo imali prigodu razmijeniti mišljenja o odnosu Hrvatske i SAD-a. Uz podsjećanje da smo saveznici u okviru NATO-a, proteklih godina smo radili skupa da Hrvatska ispuni preduvjete za ukidanje zahtjeva za vizni režim od strane Sjedinjenih Država i vjerujemo da je ova godina ta koja je omogućila nama da budemo ispod tri posto odbijenih zahtjeva te se nadam da će i Džavno tajništvo zajedno s drugim tajništvima u SAD-u, a tu mislim na domovinsku sigurnost, vidjeti da smo ispunili te preduvjete te da će hrvatski državljani kroz idućih nekoliko mjeseci moći u SAD bez vize.

Govorili smo i o ekonomskoj suradnji, smatramo da prošlogodišnjih oko 650 milijuna dolara predstavlja solidan temelj, ali još uvijek nam ostaje ogroman prostor za povećanje trgovinske razmjene. Govorili smo i o sporazumu izbjegavanja dvostrukoga oporezivanja, koji puno znači i za gospodarske aktivnosti, ali i za građane Hrvatske i SAD-a. Nažalost, Covid-19 utjecao je na brojnost američkih turista ove godine, ali vjerujemo da će zajednička borba protiv pandemije okrenuti stranicu i vratiti taj trend kako je bio te se nadam da će Dubrovnik imati ne samo jednu zračnu liniju s Philadelphijom nego i više.

Razgovarali smo i o energetskoj politici. Također razgovarali smo o međunarodnim temama predstavili smo situaciju u susjedstvu, a posebno u Jugoistočnoj Europi, istaknuli situaciju BiH i bitnu konstitutivnost u BiH što se treba poštivati. Riječ je o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Spomenuli smo i proces nabave vojnih zrakoplova.

Zahvaljujem državnom tajniku Pompeu uz želje za oporavak predsjedniku Trumpu i njegovoj supruzi”, rekao je Plenković.

“Hvala što ste doletjeli iz Bruxellesa, čast mi je biti ovdje. Ovo je predivan grad i okruženje te nije teško razumjeti zašto sve više Amerikanaca posjećuje Hrvatsku”, rekao je Mike Pompeo.

Dotaknuli smo se niza tema, složili smo se u jačanju gospodarskih veza. Zahvaljujem na vašim doprinosima u NATO misijama u Kosovu, Afganistanu gdje se bore rame uz rame s našim snagama. Pred nama su svijetli dani i želim da tome zajedno težimo kao saveznici i prijatelji, kazao je Pompeo.

Novinari su Pompea pitali kada će se potpisati ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, a samo je odgovorio kako se nada da će se to dogoditi “vrlo brzo”, točnije “u sljedećim mjesecima”.

Vizni režim, ali i dvostruko oporezivanje hrvatskim poduzetnicima godinama otežavaju pokretanje poslovanja u SAD-u, ali i američka ulaganja u Hrvatsku. I pitanje tog drugog sporazuma moglo bi uskoro biti riješeno, u cilju daljnjeg “jačanja ekonomske suradnje između dvije zemlje”, rekao je prvi čovjek State Departmenta.

“Vjerujem da će sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja biti zaključen, sada možemo izmijeniti nacrte, a to je vrlo dobar znak. Postoji puno toga zajedničkog i vjerujem da će on biti završeno”.

 

hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori