Koju poruku šalje papa odbivši primiti američkog šefa diplomacije?

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

 

Vatikan nastoji umanjiti kontroverze koji su izbile zbog uskraćivanja papinske audijencije američkom državnom tajniku Mike Pompeou.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin i tajnik za odnose s državama, nadbiskup Paul Gallagher, rekli su da je Pompeo zatražio audijenciju kod pape Franje, ali da ga je Sveti otac odbio.

“Da, pitao je. No, Papa je već jasno rekao da se političari ne primaju u izbornom vremenu. To je razlog ”, rekao je kardinal Parolin novinarima.

Njih dvojica su također izjavila da su “iznenađeni” što je Pompeo prije svog posjeta odlučio objaviti članak u kojem kritizira privremeni sporazum Svete Stolice s Kinom.

Pompeo je tijekom svog posjeta Rimu, sudjelujući na jednom simpoziju o vjerskoj slobodi izjavio kako je Kina najgori svjetski progonitelj vjernika i da “nigdje vjerska sloboda nije napadana više nego danas u Kini”.

“Sjedinjene Države mogu i igraju svoju ulogu u zalaganju za one progonjene, premda i mi možemo učiniti više”, rekao je.

“No u konačnici, uzimajući u obzir sve što nacionalne države mogu učiniti, naši su napori ograničeni realnošću svjetske politike.”

“Crkva je u drugom položaju”, dodao je. „Zemaljska razmatranja ne bi trebala obeshrabriti načelna stajališta koja se temelje na vječnim istinama. I kao što povijest pokazuje, katolici su svoja načela često koristili u slavnoj, zaista slavnoj službi ljudskog dostojanstva. “

Govoreći na tom događaju, koji je organiziralo američko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici, Pompeo je spomenuo kineske mučenike koje je papa Ivan Pavao II. kanonizirao kao “hrabre moralne svjedoke”.

“Sve represivnija Komunistička partija Kine uplašena vlastitim nedostatkom demokratskog legitimiteta danonoćno radi na gašenju svjetiljke slobode, posebno vjerske slobode u zastrašujućim razmjerima”, dodao je.

“Pompeo je ranije izjavio za Catholic News Agency da se želi sastati s vatikanskim dužnosnicima kako bi razgovarali o kršenju ljudskih prava u Kini.

“Prilično smo jasno govorili o stanju ljudskih prava u Kini koje se pogoršalo pod glavnim tajnikom Xi Jinpingom za vjernike u cijeloj zemlji”, rekao je.

“Crkva ima ogromnu količinu moralnog autoriteta i želimo je potaknuti da koristi taj moralni autoritet, da poboljša uvjete za vjernike, svakako katoličke vjernike, ali i vjernike svih vjera unutar Kine, i o tome bi trebalo govoriti.”

Izvor

https://catholicherald.co.uk/vatican-downplays-controversy-over-denial-of-papal-audience-to-pompeo/

Nažalost, taj ‘razgovor’ od iznimne važnosti za kineske vjernike, između državnog tajnika SAD-a i pape neće se dogoditi. Čini se da i u Vatikanu zauzimaju stav američke oporbe, odnosno Demokratske stranke, da predsjednik prestaje biti predsjednik kada započne kampanja pred izbore, pa bi tako valjda i diplomaciju trebalo prekinuti. Demokratska stranka će sada zasigurno koristiti ovu papinu odbijenicu kao dokaz da predsjednik Trump nema kredibilitet u svijetu, čak ni kod pape koji prima u audijenciju svakakve ličnosti. Istovremeno, Joe Biden, predsjednički kandidat Demokrata u izbornoj kampanji koristi svoj susret s papom za reklamne spotove.

Quo vadis Croatia/https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)