IZRAZILI ZABRINUTOST: Iz Vijeća Europe zatražili izmjenu diskriminirajućeg izbornog zakona u BiH

Vrijeme:1 min, 24 sec

Vijeće ministara, tijelo Vijeća Europe zaduženo za provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava je ponovilo zabrinutost jer vlasti i politički čelnici Bosne i Hercegovine još nisu postigli konsenzus o sadržaju potrebnih amandmana koji se trebaju unijeti u Ustav Bosne i Hercegovine, usprkos ponovljenim pozivima Vijeća ministara.

Podsjetili su da zadržavanje postojećeg diskriminirajućeg izbornog sustava predstavlja povredu zahtjeva Europske konvencije o ljudskim pravima i povredu obaveze Bosne i Hercegovine prema članu 46 Konvencije, a time i njezinih obaveza kao država članica Vijeća Europe.

Delegati ove grupe su pozdravili zaključak Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 28. travnja 2020. godine o uspostavljanju ad hoc Političke radne grupe kao i zaduženje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da pripremi akcijski plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Oni su također podržali politički sporazum koji je uslijedio između bošnjačkih i hrvatskih političkih čelnika 17. lipnja 2020. o započinjanju pregovora o provedbi sadašnjih presuda i dogovaranju nacrta ustavnih i zakonodavnih amandmana u roku od šest mjeseci kako bi se osiguralo njihovo usvajanje u Parlamentu prije kraja 2021. godine.

Također zahtijevaju od vlasti da što prije pruže detaljne informacije o realizaciji gore navedenih događaja, kao i kalendar za provedbu predviđenih aktivnosti.

Izrazili su interes za nastavak projekta Trust Funda za ljudska prava s ciljem olakšavanja procesa reforme, te podržavaju vlasti da ojačaju svoju suradnju s Vijećem Europe, Tajništvom i Venecijanskom komisijom kako bi se osiguralo usvajanje potrebnih ustavnih i drugih reformi prije izbora 2022. godine.

Ovo tijelo ističe kako je veoma važno iskoristiti ovaj trenutak kako bi se osiguralo da se što prije poduzmu potrebni koraci za usvajanje potrebnih izmjena i dopuna prije kraja 2021. godine.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori