AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK: Mike Pompeo sletio u Dubrovnik, objavio da je negativan na koronavirus Hrvatska

Vrijeme:2 min, 6 sec

Prvi čovjek američke diplomacije stigao je u Zračnu luku Dubrovnik iz Italije gdje je također boravio u službenom posjetu u sklopu svoje europske turneje.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump izvijestio da je pozitivan na koronavirus, Pompeo i njegova supruga u zrakoplovu su testirani na koronavirus i oboje su bili negativni. Državni tajnik se s Trumpom posljednji put susreo sredinom rujna.

U Starom gradu ga je dočekao hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, a nakon šetnje Stradunom posjetili su Memorijalni centar Rona Browna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsjednika Billa Clintona, tragično stradalom 1996. u padu zrakoplova u blizini zračne luke u Čilipima. Uz Browna je poginula i cijela delegacija s 34 osobe.

Mike Pompeo susrest će se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem u hotelu Excelsior.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje – manje od tri posto odbijenih zahtjeva. Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunjska, Bugarska i Cipar.

Na susretu u Dubrovniku bit će riječi i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država. Hrvatska je Vlada u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom SAD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

S Pompeom bi hrvatsko vodstvo trebalo razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova, nakon što je prošle godine propala kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30. Prošle godine propala je kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

5G mreža i kineski utjecaj

Na dnevnom redu sastanka u Dubrovniku mogle bi se naći i tema 5G mreže, jer američku stranu brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu. Hrvatska je značajno povećala suradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija.

Hrvatska je i dio inicijative Kina+16, platforme za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe – megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori