Plenković: Bošnjaci od 2006. biraju Hrvatima člana Predsjedništva

Vrijeme:1 min, 48 sec

VRAĆANJE SLOVU I DUHU DAYTONA

“Što se tiče našeg angažmana u potpori Bosni i Hercegovini, organizacije Zagrebačkog samita, dizanja teme konstitutivnosti Hrvata, mi smo to radili i prije predsjednikovih zadnjih dvije ili tri izjave”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je u četvrtak u Bruxellesu najnovije izjave predsjednika Zorana Milanovića o nekoliko tema samo jednom ironičnom rečenicom – to su sjajne izjave.

“To su sjajne izjave”, rekao je Plenković zamoljen da komentira izjave predsjednika Zorana Milanovića o tome da američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi u Hrvatsku prodati borbene zrakoplove i da Hrvatska treba kupiti zrakoplove samo od članica NATO-a, što bi značilo da otpadaju švedski Gripeni.

Plenković je u četvrtak i petak u Bruxellesu gdje se održava izvanredni sastanaka na vrhu zemalja članica EU-a.

Premijer je jednako odgovorio na upit da komentira Milanovićevu izjavu da je “lockdown bio tlapnja” kao i izraz “samodopadne narikače” kojim je predsjednik nazvao saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak.

Što se tiče nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, Plenković je rekao da je Uredu predsjednika ponuđeno da delegira svoga predstavnika u vladino povjerenstvo za nabavu zrakoplova, što je predsjednik odbio.

“Predsjednik je to odbio. Eto tako doživljavam bilo koji njegov komentar na tu temu”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Što se tiče suradnje s predsjednikom Republike u pogledu Bosne i Hercegovine i položaja Hrvata u toj zemlji, Plenković je rekao da su se on i njegova vlada time bavili i prije “zadnjih dvije ili tri predsjednikove izjave”.

“Što se tiče našeg angažmana u potpori Bosni i Hercegovini, organizacije Zagrebačkog samita, dizanja teme konstitutivnosti Hrvata, mi smo to radili i prije predsjednikovih zadnjih dvije ili tri izjave”, rekao je Plenković.

Kazao je da je stav njegove vlade i njega osobno više nego jasan.

“Ključno je da se moramo vratiti slovu i duhu Daytonskog sporazuma. To da jedan, mnogobrojniji bošnjački narod u Federaciji BiH bira predstavnika Hrvata u predsjedništvo dovodi do nezadovoljstva i do nelegitimne zastupljenosti. Ta praksa postoji još od 2006. godine i do tada se nitko nije sjetio dezavuirati Daytonski sporazum. Nije to nešto novo, mi o tome govorimo barem 14 godina”, rekao je Plenković.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori