Milanović o Izetbegoviću: “Nekonzistentan je, Hrvatska ima načina da se izbori za hrvatski narod…”

Vrijeme:2 min, 24 sec

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, sudjelovao je danas na komemoraciji u povodu obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkih zločina u zaleđu Omiša.

Komemoracija je održana kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na spomenik žrtvama, Milanović je kazao kako treba reći tko je kriv za to:

“Za Gatu sam čuo od svog pokojnog djeda, kao i za pokolj koji se dogodio u selu Otok, u neposrednoj blizini. Krivo je ljudsko zlo. Smetalo ih je što su ovdje djelovali partizani. Da stvar bude sve još nadrealnije, mjesec dana prije toga potpisali su ugovor s vlašću NDH i došli ovdje ubijati Hrvate.”, rekao je Milanović u govoru.

Zločin se dogodio u zoru 1. listopada 1942. godine u selu koje je bilo smješteno svega nekoliko kilometara od Omiša, središta Velike župe Cetina u NDH.

“Taj narod to nije zaslužio. I zato je trebalo stati u zaštitu. Od tu moje dječje pitanje djedu: Gdje ste bili vi, partizani? Vaša kuća su vaše najveće svetinje. Ja nisam religiozan, ali znam što vam znači Bog, crkva, domovina. Meni domovina mnogo znači. Ovo se više nikada neće dogoditi”, rekao je Milanović.

“Povijest je bila strašna, mora se znati tko je za to odgovoran: naredbodavci, izvršitelji, nacisti koji su to radili hladnokrvnije i brutalnije. Dragi prijatelji, mještani Gata, laka im hrvatska zemlja, neka ih Bog čuva”, rekao je Milanović.

Komentirao je, u razgovoru s novinarima, poruku Bakira Izetbegovića koji je kazao da je odbio Milanovićev poziv da dođe u Hrvatsku.

“Gospodin Izetbegović je nekonzistentan jer je otišao kod hrvatskog premijera. Meni je drago da je otišao… Hrvatska ima načina da se na miran, uporan i bezobrazan način izbori za hrvatski narod”, kazao je.

Kad mi netko kaže da će BiH ući u NATO, mi smo članica NATO-a i imam problem da ulazi država koja je tako neusklađena jer primam garancije za takvu državu. Ja bih rado, Srbi su protiv, ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. Čini mi se da gospodinu Izetbegoviću to nije važno, više gleda prema Ankari, a i Ankara je u NATO-u – kazao je.

“Kad sam rekao narikača, a ne alapača, kad sam rekao samodopadna, onda taj pridjev ima težinu… Kad nekom kažem da je samodopadan, onda je neiskren. Drago mi je da se javila pravobraniteljica. Postoje ljudi koji obnašaju važne funkcije, a da vi, a i ja, u prvi mah se nisam mogao sjetiti imena. Zove se Višna Ljubičić… Ja joj kažem da nikoga nisam uvrijedio, ali ako netko želi da ga se tretira kao amazonku mora biti spreman da ću uzvratiti”.

“Gospođa Orešković je rekla da se u Klubu okupljaju kriminalci i prostitutke, pazite rječnik”, kaže.

”Ako ulaziš u ring, nemoj mi donositi nož sa sobom, igraj pošteno i budi spremna da ti se uzvrati na isti način”, piše N1.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori