Katolici trebaju dobro razmisliti i moliti pri odlučivanju

Vrijeme:1 min, 9 sec

Biskup Zubik o američkim predsjedničkim izborima i pravu na život

Pitsburški biskup David Zubik uoči predsjedničkih izbora u SAD-u uputio je pismo katolicima svoje biskupije u saveznoj državi Pennsylvania.

Premda je pobačaj glavna tema u ocjenjivanju stranačkih programa, biskup Zubik upozorava katolike da je pravo na život složenije od pobačaja “pri odlučivanju mora se misliti i na najslabije u društvu , na prava djece – rođene i nerođene, na starije osobe, na manjine, invalide, useljenike, nezaposlene… Rasizam, klimatske promjene, trgovina ljudima i smrtna kazna – sve to ugrožava prvo na život”, ističe biskup u saveznoj državi koja ima važnu ulogu u američkom izbornom procesu, prenosi Vatican News.

“Socijalni nauk Crkve u svakom od ponuđenih izbornih programa nailazi na poteškoće”, napominje biskup na mrežnim stranicama Pitsburške biskupije 25. rujna, upozoravajući da ni republikanci ni demokrati ne odražavaju u potpunosti crkveni nauk pa katolici trebaju dobro razmisliti i moliti pri odlučivanju.

Biskup Zubik, kojega ovih dana obasipaju pitanjima da preporuči kojega kandidata izabrati za predsjednika, poručuje da to „nije njegova uloga”. No, primjećuje da mnogi katolici „suočeni s možda najspornijim predsjedničkim izborima u našem životu” osjećaju veliki pritisak, prenosi IKA.

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se 3. studenoga. Katolici su u Pennsylvaniji najbrojniji. Ta je savezna država tradicionalno birala demokratskoga kandidata za predsjednika, no prije četiri godine izabrali su republikanca Donalda Trumpa.

 

nedjelja.ba/ https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori