D. Dijanović: Pred Hrvatskom su ozbiljni izazovi

Vrijeme:3 min, 4 sec

 

Politička jesen 2020.

Nakon sada već nekoliko tjedana jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora moguće je donijeti načelni zaključak o njegovoj kvaliteti u ovome sazive. Nema pritom nikakve dvojbe da se odmah može istaknuti kako je ovaj saziv Sabora mnogo kvalitetniji od prethodnoga. Oporba vladajućima mnogo je aktivnija, pri čemu ne mislimo ddna SDP, nego na Domovinski pokret i Most. I u Domovinskome pokretu i u Mostu imamo čitav niz kvalitetnih, ali i osebujnih zastupnika koji će i u budućnosti zadavati glavobolje vladajućima.

Lijeva oporba također je vrlo aktivna, a najviše se isprofilirao Tomislav Tomašević. Iako neki smatraju kako Katarini Peović, i ne samo njoj, nije mjesto u Saboru (upravo smo danas svjedočili novome ispadu u kojemu je ova riječka udarnica Tuđmana nazvala ratnim zločincem), osobno smatram kako je dobro da se i takve ideje komuniciraju prema javnosti. Dobro je da javnost zna kakve sve, često i sulude ideje (npr. ona o zaplijeni osobne štednje građana) zastupa ekstremna ljevica i dobro je da se zna koliku potporu takve kriptokomunističke ideje imaju među biračima.
HDZ je i nakon srpanjskih izbora ostao na vlasti, a posljednjih mjeseci stranku ponovno potresaju koruptivne i Sabkriminalne afere u koje su upetljani njezini članovi. Unatoč tome, što govori i o moralnom habitusu pojedinih birača, potpora stranci je i dalje stabilna. Klijentelizam i dalje ostaje osnovni modus operandi poslovnog djelovanja u Hrvatskoj.

SDP, kao najveća oporbena stranke, nalazi se u jednom stanju zbrajanja redova, a krajem ovoga tjedna trebali bismo doznati tko će voditi stranku u idućem razdoblju. Kandidati za predsjednika ne ulijevaju nadu u promjene te stranke prema platformi hrvatske ljevice, a još manje bi itko od njih mogao parirati Andreju Plenkoviću. Puno veću glavobolju HDZ-u bi u sljedećem razdoblju mogli zadavati Domovinski pokret i Most, posebno ako dogovore određenu „projektnu“ suradnju. Upravo je tako danas saborska oporba dogovorila da će saborsko istražno povjerenstvo, koje planiraju osnovati, istraživati utjecaj izvršne vlasti na rad neovisnih institucija, moguće zakonodavne rupe u sustavu i curenje informacija iz istraga.

Ekonomska kriza i katastrofalna demografska situacija

Pred koji tjedan donesen je tzv. Zakon o obnovi Zagreba koji je, unatoč manjkavostima, poduprla većina zastupnika. Zakonski okvir za obnovu je bio potrebna, no pitanje je od kud će se pronaći novac za obnovu, a pitanje i to treba li li cijela država obnavljati i stanove pripadnika crvene buržoazije. Ipak, barem je jedan zakon donesen konsenzualno, a vladajući su prihvatili dio oporbenih amandmana. Zakon o strancima Hrvatskoj nije trebao u ovakvome obliku. EkonomijaUkidanjem kvota otvaraju se vrata za ono što demograf dr. sc. Stjepan Šterc naziva supstitucijom (zamjenom) stanovništva.

Pred Hrvatskom su ozbiljni ekonomski problemi uzrokovani korona-krizom. Manjkovi u proračunu su veliki, a obećani EU novci još su na vrlo dugome štapu. Vladajući će vjerojatno još neko vrijeme pomagati ugroženim poduzećima (ipak su na proljeće lokalni izbori), no nedvojbeno nas očekuje propast mnogih mikro i malih poduzetnika i rast nezaposlenosti. Demografska situacija u državi je katastrofalna, a ako će se država i ovaj put bitno sporije oporavljati u odnosu na bogatije države kao što su Njemačka i Austrija, očekuje nas i novi val migracija.

Ako navedenome dodamo i vrlo složenu geopolitičku situaciju u svijetu (hladni rat SAD-a i Kine odnosno Rusije), krizu transatlantskih odnosa (od Drugoga svjetskog rata nikada gori odnosi SAD-a i Njemačke), ali čitav niz kriznih žarišta, od kojih su mnoga u hrvatskome balkanskom okruženju, nameće se zaključak kako su pred Hrvatskom vrlo ozbiljni izazovi. Imamo li političare sposobne Hrvatsku provesti kroz krizu? Sadašnja tanka saborska većina ne daje nadu u tom smjeru. Ipak, nije sve crno. Primjeri Rimca i Nanobita pokazuju da se i u Hrvatskoj može. Ako treba i usprkos Sustavu…

 

Davor Dijanović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori