Odgovor iz Herceg-Bosne: ‘Hrvatski’ ostaje u imenu kluba, pa taman morali istupiti iz Saveza

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske i dopredsjednik RS-a BiH Marinko Umičević zatražit će na sjednici Upravnog odbora RS-a BiH, a zatim i od Ustavnog suda da se klubovima iz FBiH ukine predznak ”hrvatski” te će tražiti ukidanje Rukometnog saveza Herceg-Bosne.

– Tražit ću na sjednici Upravnog odbora, pa onda i od Ustavnog suda, da se klubovima iz FBiH ukine predznak ”hrvatski” jer ovo je BiH i to me iritira. Također ću tražiti na prvoj skupštini da se ukine Herceg-Bosna iz Statuta jer svi problemi dolaze s te adrese – zaprijetio je Umičević u dopisu.

Predsjednici klubova koji u imenu imaju predznak “hrvatski” te čelni čovjeka RS Herceg-Bosne komentirali su cijelu situaciju za portal jabuka.tv.

– I prije je Umičević to spominjao, ali usmeno, no sada je to javno i napisao. S obzirom na njegove reakcije u Banjoj Luci, on ima ozbiljne namjere. Ipak, on to ne može napraviti, a indikativno je da pokušava destabilizirati rukomet u BiH. Njegove su namjere da ”razvali” Rukometni savez BiH kako bi ostali Rukometni savez Republike Srpske i Rukometni savez Federacije BiH – izjavio je za portal Jabuka.tv predsjednik Rukometnog saveza Herceg-Bosne te član predsjedništva RS BiH Slobodan Zadro.

Podsjećamo, Rukometni savez BiH ima predsjednika i dva dopredsjednika te se rotiraju kao predsjednici predsjedništva RS BiH koje formalno ne postoji.

Oštar odgovor, ali i kritika Savezu, stigao je iz Širokog Brijega, čiji rukometni klub od svog osnutka 1998. godine u nazivu nosi predznak hrvatski.

Slična reakcija stigla je i iz Hrvatskog muškog rukometnog kluba Zrinjski iz Mostara iz kojeg ističu da takvim stvarima nema mjesta u sportu.

– Ne shvaćam to ozbiljno, mislim da je to gospodin Umičević u afektu rekao, ne služi mu na čast, ali ne bih se previše obazirao na to. Takvim porukama nema mjesta u sportu, da se ukida bilo kojem narodu pravo na izjašnjavanje. Ne obazirem se previše na to, ali očekujem ispriku od gospodina Umičevića – rekao je za portal Jabuka.tv predsjednik Skupštine HMRK Zrinjski Dario Pušić. podsjetivši da je Rukometni savez Herceg-Bosne osnivač Rukometnog saveza BiH te da je pod tim nazivom registriran pri Ministarstvu pravde FBiH od 1999. godine.

– Rukometni savez Herceg-Bosne je dio Rukometnog saveza BiH, samim time bez RS Herceg-Bosne ne bi postojao ni RS BiH. Umičević takve zahtjeve može pokrenuti kao privatna osoba i nikome ne smeta to jer svatko ima pravo na svoje zahtjeve, ali od toga nema ništa – zaključio je Pušić.

I dok pojedinci u Savezu podižu glas protiv hrvatskog predznaka u imenu, veći problemi i dalje su na čekanju. Rukometna Premijer liga BiH trebala je početi prošlog vikenda, no čelnici Saveza iz FBiH i RS-a nisu se uspjeli dogovoriti oko formata natjecanja te je početak prvenstva prolongiran do daljnjega.

Također, nije postignut dogovor oko broja klubova koji ulaze iz nižeg ranga natjecanja. Cirkus se nastavlja… a jedno je sigurno – ovakva natezanja štete svima, ponajviše rukometašicama i rukometašima.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)