Bošnjački političari negiraju analizu SOA-e: Ekstremistička uporišta u BiH više ne postoje

Vrijeme:2 min, 48 sec

U izvješću SOA-e, koje je javnosti postalo dostupno prošlog tjedna, stoji ocjena o tome da u susjednim državama “postoje enklave u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, što predstavlja sigurnosni rizik”.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ustvrdio je kako su netočne ocjene da u BiH još uvijek postoje izolirane enklave u kojima se prakticira radikalni islam, odbacivši upozorenja o sigurnosnim rizicima u regiji hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

„Kao ministar unutarnjih poslova Federacije BiH ističem da u BiH ne postoje nikakave enklave u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama i u kojima se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države”, izjavio je Čampara kako ga citira bosanskohercegovačka agencija Patria (NAP), prenosi Hina.

U izvješću SOA-e, koje je javnosti postalo dostupno prošlog tjedna, stoji ocjena o tome da u susjednim državama “postoje enklave u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, što predstavlja sigurnosni rizik”.

Analitičari SOA-e upozorili su i na dodatni rizik kojega predstavlja povratak džihadista iz Sirije i Iraka u matične države, od kojih su brojni na ratište otišli upravo iz takvih enklava. Zaključak je kako ove dvije pojave mogu utjecati na dodatni stupanj radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama u regiji.

Čampara je kazao kako BiH ima nultu stopu tolerancije prema terorizmu i radikalizmu ocijenivši kako se u njegovoj zemlji svi problemi koji su s tim povezani uspješno rješavaju, uključujući tu i status povratnika s ratišta u inozemstvu.

“Imamo i osuđujuće presude i izvještaj SOA-e ne stoji. Pretenciozno i neistinito je (tvrditi) da te navodne enklave predstavljaju ‘ozbiljan sigurnosni rizik po sve zemlje u okruženju’. Takvih enklava u BiH nema“, tvrdi Čampara.

On je na dužnost ministra unutarnjih poslova Federacije postavljen kao član Stranke demokratske akcije (SDA), no ranije ovog mjeseca podnio je ostavku na članstvo u predsjedništvu vladajuće bošnjačke stranke, a naznačio je i kako bi je mogao u potpunosti napustiti.

Čampara je u pismu-ostavci ujedno optužio ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića za napad na njegove “suradnike, čast i obitelj” odnosno za spletkarenje potaknuto unutarstranačkim obračunima.

Problematiziranju dijela godišnjeg izvješća SOA-e o sigurnosnoj situaciji u regiji u utorak se pridružio i Nermin Nikšić, predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i ujedno predsjednik Zajedničkog povjerenstva parlamenta BiH za nadzora nad OSA-om.

Nikšić je za lokalne medije u BiH ocijenio kako je izvješće SOA-e, u dijelu koji se odnosi na stanje u BiH, potvrda da hrvatska obavještajna služba operativno djeluje u susjednoj državi, što je nazvao “opasnim”.

“Pored niza navoda (u izvješću) koji apsolutno ne stoje, očekujem da službene institucije BiH, prije svih OSA, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, reagiraju na ovaj SOA-in godišnji izvještaj o sigurnosnim prilikama”, kazao je Nikšić kako ga citira portal pressmedia.ba, navodno blizak upravo Čampari.

Nikšić je objavljivanje navoda SOA-e povezao i s prošlotjednim posjetom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kazavši kako je to “interesantno”.

“Da namjere nisu krajnje iskrene niti dobrosusjedske, kako ih prikazuju u Hrvatskoj, pokazuju činjenice da vlast Hrvatske nije obavijestila vlasti BiH, kako bi se eventualno sve navedeno razmotrilo i otklonilo kao prijetnja”, kazao je Nikšić, uz ocjenu kako se u izvješću SOA-e “krije masa neistina i konstrukcija koje štete ugledu, ali i sigurnosti BiH”.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori