Izetbegović gubi tlo pod nogama, ne samo u Sarajevu, već i u FBiH

Vrijeme:3 min, 26 sec

TKO DRUGOM JAMU KOPA, SAM U NJU UPADA

Bakir Izetbegović ima razloga biti nervozan. Iz najmanje dva razloga. Njegova vlast u Sarajevskoj županiji, čiji godišnji proračun premašuje milijardu maraka i veći je od državnog, je po svemu sudeći na izdisaju, a osim u glavnom gradu Izetbegovićeva SDa gubi tlo pod nogama i u FBiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nije proteklo ni godinu dana od kako je kolacija njegove SDA sa Komšićevim DF-om i Radončićevim SBB-om, srušila vlast predvođenu Narodom i pravdom, SDP-om i Našom strankom, a Izetbegović je izgubio ključnu 18-ruku u parlamentu Sarajevske županije. Jedan od najutjecajnijih SDA-ovaca Aljoša Čampara, nedavno je dao ostavku u Predsjedništvu SDA, te otvoreno najavio da će glasati protiv aktualne vlade te županije, koju predvodi njegova stranka. Izetbegović je odgovorio kako će Čampara, koji je iznio teške optužio na račun vrha SDA teško ostati u stranci. Definitivan izlazak ili izbacivanje Čampare iz SDA vjerojatno je prolongirano do trenutka kada Čampara sruši vladi SŽ.

Iz oporbenog SDP-a najavljuju kako već imaju većinu u parlamentu Kantona sarajevo, te kako se sa svojim koalicijskim partnerima vraćaju na vlast nakon lokalnih izbora. Procedura smjene aktualne i imenovanja nove vlade, naime, trajat će najmanje dva i pol mjeseca.

No, Izetbegoviću, čija je stranka opterećena brojnim aferama poput afere “Asim” i “Osmica” i unutarstranačkim sukobima, ne prijeti samo gubitak vlasti u najbogatijem kantonu u FBiH- Sarajevskom, već i rapidan pad utjecaja u Vladi Federacije BiH. Federalna vlada je, naime, i dalje, skoro dvije godine nakon parlamentarnih izbora, u tehničkom mandatu, a nova, sasvim izvjesno neće biti imenovana dok se ne izmjeni Izborni zakon, onako kako je to predviđeno sporazumo Čović- Izetbegović, potpisanim u lipnju ove godine, uz posredstvo međunarodnih sponzora; EU, SAD, Velike Britanije.

Kada je izabrana nakon izbora 2014. Vlada Federacije imala je SDA-ovog premijera Fadila Novalića i još 6 SDA-ovih ministara. Od 17 članova, koliko s premijerom broji Federalna vlada, SDA u njoj ima samo tri kredibilna i lojalna člana- ministra. Neki njezini dužnosnici su umrli, drugi podnijeli ostavku, treći kompromitirani korupcijskim aferama, četvrti su na izlaznim vratima.

Vladu Federacije vodi Fadil Novalić protiv kojeg Tužiteljstvo provodi istragu u aferi “Respiratori”. SDA-ov federalni ministar branitelja Salko Bukvarević nedavno je preminuo od Korona virusa, a upražnjeno je i mjesto ministra obrazovanja i znanosti nakon što je SDA-ova ministrica Elvira Dilberović podnijela ostavku zbog odlaska na dužnost veleposlanice BiH u Švedskoj. SDA više očito ne može računati ni da će Aljoša Čampara, federalni ministar unutarnjih poslova glasovati na sjednicama vlade kako to naloži stranačka centrala.

SDA-ov utjecaj u Vladi FBiH tako je spao na tri ministra; Edina Ramića ministra za raseljene osobe i izbjeglice, Šemsudina Dedića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Amira Zukića, ministra razvoja, poduzetništva i obrta, od kojih samo jedan- Edin Ramić, ima kakvu takvu političku težinu i profiliranost.

SDA već neko vrijeme, iako to u javnosti još nije primjetno, ne može nametnuti ni jednu odluku u Vladi Federacije, bez ministara iz HDZ BiH i SBB-a, stranke Fahrudina Radončića. Radončić je već raskinuo koaliciju sa SDA na državnoj razini i povukao se s mjesta ministra sigurnosti, nakon razlaza sa SDA-ovim dužnosnicima; članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković oko načina rješavanja migrantske krize i primanjem pakistanskog veleposlanika nakon što je ovaj izvrijeđao lidera SBB-a.

Izetbegović je sada, kako je nedavno i sam priznao spreman i “gutati žabe”, samo kako bi očuvao kakvo- takvo savezništvo s Radončićem na Federalnoj razini. U suprotnom bi izgubio i vlast u Federaciji, koju, što je paradoksalno, smjera nakon izbora 2022. pretvoriti u bošnjački entitet, blokiranjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Oim u Federalnoj vladi, Izetbegovićeva SDA nema većinu ni u Parlament FBiH, jer osim podrške Komšićevog DF-a ne može računati na sigurnu podršku zastupnika ni jedne druge stranke.

I dok Izetbegović planira ovladati Federacijom i eliminirati Hrvate iz vlasti tog entiteta nakon sljedećih parlamentarnih izbora, parlaleno s njegovim planovima sve više gubi tlo pod nogama kako u glavnom gradu Sarajevu, tako i FBiH. Po onoj narodnoj tko drugom jamu kopa sam u nju upada.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori