Evo na što su se obvezeli Čović i Izetbegović “Mostarskim sporazumom”

Vrijeme:3 min, 43 sec

UOČI NAJAVLJENOG SASTANKA LIDERA HDZ I SDA

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović danas je na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka s liderom HDZ-a Hrvatske i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem najavio i sastanak s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem u srijedu. Na tom sastanku dvojica lidera razgovarat će o provedbi drugog dijela “Mostarskog sporazuma”, potpisanog u lipnju ove godine, piše Hrvatski Medijski Servis.

Do sastanka dolazi dva dana nakon što je jedan od najuglednijih dužnosnika SDA, federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara podnio ostavku na dužnost člana Predsjedništva SDA, iznoseći teške optužbe na račun vrha stranke, a od čije zastupničke ruke ovisi SDA-ova vlada u Sarajevskoj županiji, te afera “Asim” i afere u čijem je središtu Izetbegoviću blizak direktor Obaviještajno sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica, protiv kojega je Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu zbog sumnje da nema fakultetsku diplomu. Osmicu se uz to optužuje da je OSA-u pretvorio u obaviještajnu agenciju vrha SDA, koja uhodi i prisluškuje političke protivnike Bakira Izetbegovića i unutar same SDA.

Zato je, najavljujući sastanak s Izetbegovićem u srijedu, Čović kazao:

Čović: Izetbegoviću će sastanak dobro doći

– Ja bih to doživio prije svega kao trenutak u kome gospodin Izetbegović koji danas u svojoj stranci ima pritisak, oko svojih dužnosnika kroz različite pravne procese u Bosni i Hercegovini, pa da malo prebaci i na ovo težište, jer zna da će biti reakcija i s naše strane, pa ćemo se baviti tim, a ovo će drugo malo zasjeniti. Dakle, mi ćemo sjesti šesnaestog i baviti se tim pitanjem koje treba riješiti sukladno Ustavu BiH, ništa više od toga, kazao je Čović.

Podsjetimo, “Mostarskim sporazumom” čelnici HDZ i SDA, u prisustvu specijalnog predstavnika EU Johana Sattlera, američkog veleposlanika Erica Nelsona, britanskog Matthewa Fielda, visokog predstavnika valentina Inzka i šefice Misije OESS-a u BiH, Kathleen Kavalec, uz implementaciju presude Ustavnog suda za Mostar, u posebnom “Političkom sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH”, iskazali su i opredijeljene za “implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu”.

Što su potpisali Čović i Izetbegović?

Čelnici HDZ i SDA, također, su se obvezali “izraditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.”

U točki 4. sporazuma iz Mostara, potpisanog sredinom lipnja ove godine, uz ostalo, piše i ovo: Aktivnosti na implementaciji ovog Sporazuma će početi u roku od 30 dana, a završiti najkasnije šest (6) mjeseci od dana potpisivanja ovog Sporazuma. Stranke potpisnice ovog Sporazuma će usuglašeni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH uputiti u parlamentarnu proceduru u skladu s relevantnim propisima kako bi se isti usvojio do kraja godine koja prethodi godini u kojoj će se održati Opći izbori, poštujući činjenicu da se izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu vršiti u izbornoj godini. Tekst ovog sporazuma možete pročitati OVDJE.

Lider SDA Bakir Izetbegović u nedavnom intervju N1 televiziji ovako je komentirao “Mostarski sporazum”: Legitimno predstavljanje građana je aksiom demokracije. Čović ga svodi na etničku grupu. Potpisali smo da će svi imati pravo da se kandidiraju za sve pozicije. To je potpisao Čović”, kazao je Izetbegović, kao da javnost nije upoznata s onim što su lideri dviju stranaka potpisali.

Prijetnje novim komšićima

Uz netočnu interpretaciju “mostarskog sporazuma” Izetbegović nije propustio priliku ponovo zaprijetiti Hrvatima.

“Ako Čović nastavi s prijetnjama, suradnjama s Dodikom, pritiscima, onda će se slučaj Komšić spustiti na druge razine. Učinit ćemo sve da se razbiju mehanizmi koji dozvoljavaju ovakve stvari i napravimo normalnu državu”, kazao je Izetbegović koji pod normalnom državom očito podrazumjeva državu u kojoj bi se primjenjivao građanski princip jedan čovjek jedan glas i kojom bi vladao najbrojniji narod Bošnjaci.

Izetbegovićeva izjava izazvala je oštre reakcije hrvatskih dužnosnika u BiH; predsjednika FBiH Marinka Čavare i kluba hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji su Izetbegovića optužili da ovakvim izjavama ruši Ustav i Daytonski sporazum, te mu poručili da o sudbini Hrvata neće odlučivati ni Izetbegović ni Komšić već hrvatski narod.

Snažnu potporu Čović uoči sastanka s Izetegovićem danas je dao i lider HDZ Hrvatske i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je kazao kako se nada da će prestati preglasavanje Hrvata i nametanja političkih predstavnika Hrvatima.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)