U VEČERNJAKOVU SPECIJALU: Kardinal Puljić ispričao kako je pukom slučajnošću preživio pokušaj atentata

Vrijeme:2 min, 5 sec

Kardinal Vinko Puljić prije nekoliko dana napunio je 75. godina života, a tim povodom Večernji list objavio je specijal.

U luksuzno opremljenom dodatku na 124 stranice Večernji list obrađuje život i djelo kardinala Puljića, koji je hrvatskom narodu u BiH služio tijekom jednoga od najburnijih i najtežih razdoblja u njegovoj povijesti.

U velikom intervju kardinal Puljić otkriva da će nakon 50 godina svećeničke službe papi Franji, sukladno ustaljenoj praksi, ponuditi ostavku kao vrhbosanski nadbiskup.

– Ja tek u rujnu šaljem papi pismo da sam navršio 75 godina, a na njemu je hoće li prihvatiti moje umirovljenje ili će produžiti moje poslanje. Kada budem umirovljen, želim nasljedniku ostaviti slobodne ruke u vodstvu ove crkve – kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Pored opsežnog intervjua Večernjakov specijal donosi i priču o njegovim svećeničkim danima, reportažu iz rodnog sela, priču o obiteljskoj lozi, o tome kako ga je prisluškivala Udba, o životu u ratnom Sarajevu, o odnosu s franjevcima, odnosu prema Međugorju, što je govorio o različitim političkim pitanjima, što je pisao u svojim dnevnicima kad je birao dvojicu papa, što o njemu kažu vjerski poglavari, političari, intelektualci.

Tu je i intrigantna priča o pokušaju atentata na kardinala Puljića, koji se dogodio 1998. godine u Derventi.

23. travanja 1998. godine, na blagdan svetog Jurja, kardinal Puljić došao je u Derventu slaviti svetu misu. Međutim, odmah po dolasku srpski prosvjednici zasuli su jajima kardinala i pedesetak katoličkih vjernika.

Okupljeni vjernici zaštitu su potražili u podrumu crkve, a zatim je uslijedio još žešći napad.

– Nas 40-50 zbili smo se u mrtvi kut kako nas ne bi mogli izravno pogoditi. Bilo je tu i nekoliko djece, koje sam stavio iza svojih leda, da ih zaštitim. Jedan mladić kroz otvor je bacio napravu, od koje se pri padu odvojio detonator i eksplodirao, a punjenje trinitrotoluena nije eksplodiralo. Hvala Bogu, jer da je eksplodiralo, svi bismo poginuli – kazao je kardinal.

Vrhbosanski nadbiskup dodao je kako je iza cijele te priče bio pokušaj zastrašivanja i sprječavanje povratka Hrvata.

– Ja sam mjesec dana nakon toga događaja opet išao u Derventu. Shvatio sam da je sve to bio scenarij s ciljem da se spriječi povratak Hrvata na područja koja su etnički očišćena. Vidio sam da ni međunarodna zajednica, a ni drugi nisu posebno reagirali. Predstavnik Svete Stolice, ondašnji savjetnik u nuncijaturi, išao je tada u Doboj i doživio aroganciju srpske vlasti. Bilo je očito da su bili upoznati sa scenarijem koji je trebao biti zapreka povratku Hrvata u BiH – otkrio je kardinal Vinko Puljić pozadinu atentata.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori