Odvjetnički ured Knezović pravni zastupnik dr. Josipa Stjepandića: Zahtjev Jutarnjem listu za objavu ispravka bez promjena i dopuna

Vrijeme:8 min, 41 sec

 

Uredništvo Hrvatskog neba objavljuje u cijelosti dopis koji je odvjetnički ured Knezović pravni zastupnik dr. Josipa Stjepandića uputio na adresu Jutarnjeg lista vezano uz članak u Jutarnjem listu od 25. srpnja 2020. pod naslovom „Nije problem što Thompson voli Hrvatsku. Problem je što ne zna voljeti bez trivijalizacije ili čak veličanja mračne NDH“, autora Michaela Martensa. Najava članka objavljena je na naslovnici s fotografijom navedenog novinara i Marka Perkovića Thompsona (MPT), navedena fotografija i naslov kao glavna naslovnica u Tjednom prilogu Jutarnjeg lista Magazin (str. 13.), te sam članak s navedenom fotografijom na str. 24. i 25.

Članak je objavljen i na internet stranicama Jutarnjeg lista 26. srpnja 2020. Istup Martensa možete pročitati na linku

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/novinar-faz-a-za-jutarnji-sto-se-tocno-dogodilo-u-cavoglavama-tijekom-mog-intervjua-s-thompsonom-15010278?fbclid=IwAR0qd3BjsLScxf9xYngOElH9w_ruPVEb5nXIXWzJHOFEOk5km5QpwAI2rBY

Zahvaljujemo se dr. Josipu Stjepandiću na ustupljenom dopisu koji je objavljen na stranicama Magazin Jutarnjeg lista u rubrici reagiranje

Glavni urednik Hrvatskog neba Daran Bašić

Broj: 43/20

Zagreb, 19. kolovoza 2020. g.

 

JUTARNJI LIST

n. r. Glavnog urednika Gorana Ogurlića

Koranska 2

Zagreb

 

Poštovani,

javljamo Vam se u svojstvu punomoćnika dr. sc. Josipa Stjepandića iz Bensheim-a, Njemačka, a vezano uz članak u Jutarnjem listu od 25. srpnja 2020. pod naslovom „Nije problem što Thompson voli Hrvatsku. Problem je što ne zna voljeti bez trivijalizacije ili čak veličanja mračne NDH“, autora Michaela Martensa. Najava članka objavljena je na naslovnici s fotografijom navedenog novinara i Marka Perkovića Thompsona (MPT), navedena fotografija i naslov kao glavna naslovnica u Tjednom prilogu Jutarnjeg lista Magazin (str. 13.), te sam članak s navedenom fotografijom na str. 24. i 25..

 

Temeljem čl. 40. st. 1. – 3., te čl. 41. st. 1. Zakona o medijima (Narodne novine br. 59/2004, 84/2011, 81/2013) ovim putem zahtijevamo da objavite ispravak bez promjena i dopuna u istom ili istovrijednom mjestu novinskog prostora i na isti ili istovrijedni način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi.

 

Autor je iznio sljedeće činjenične tvrdnje:

1. Intervju s Thompsonom inicirao je Josip Stjepandić, politički vrlo angažiran (i krajnje desno pozicioniran) član hrvatske dijaspore u Njemačkoj. Gospodin Stjepandić se također pojavljuje kao autor u Hrvatskom tjedniku. U srži njegova svjetonazora je da sve što mu se ne sviđa ili što ne razumije etiketira kao djelo srpskih tajnih službi ili “jugokomunističkog podzemlja”. Prednost takvog svjetonazora jest u tome što čovjek uvijek može stvari i pojave vrlo brzo objasniti i klasificirati.

2. U retrospektivi, ipak se sada pitam: kakve su se riječi koristile u toj “preporuci”? Što su točno rekli Stjepandić i ostali “posrednici” Marku Perkoviću o meni i mojem radu? Je li mu bilo rečeno “Martens je jedan od nas, on misli i osjeća se poput nas?” Ili mu je možda bilo rečeno: “Martens je naivan, samo mu reci sve što ti padne na pamet, on neće ništa provjeravati i sve će objaviti točno kako mu ispričaš?” Ja to ne mogu znati, ali iz njegovih izjava mogu zaključiti da mu je o meni napričano sve moguće – sve osim istine. A istina je (nadam se) da pomno provjeravam tvrdnje svojih sugovornika. Gospodin Perković piše da sam “izrazio veliku želju da napravimo veliki intervju uz uvjeravanja da će to obaviti profesionalno bez ubacivanja dodataka i bilo čijeg mišljenja u taj intervju”. Takvu rečenicu nikada nisam izrekao. Ako je to doista bilo rečeno gospodinu Perkoviću, onda je bio pogrešno informiran. Ili izravnije kazano: lagali su ga.

3.Cjelokupni, neskraćeni intervju dostupan je našim pretplatnicima na internetu i naprosto nije istina, kako tvrdi Marko Perković, da je “zabranjen”. Tko bi nas to, uostalom, trebao “zabraniti”? (Gospodin Stjepandić možda sumnja u srpske obavještajne službe, ali ovdje ne želimo dalje ulaziti u to).

4. Još nešto o pozadini: gospodin Stjepandić nekoliko mi je puta jasno rekao da je Marko Perković iznimno zainteresiran za predstavljanje u FAZ-u. Međutim, nakon što je lani u kratkom roku otkazan prvi termin za sastanak u Splitu, počeo sam sumnjati ima li doista Stjepandić toliko dobar odnos s Perkovićem kako mi je to bio predstavio. Stoga sam postavio uvjet: doći ću u Hrvatsku jedino ako mi Perković osobno kaže da to želi. Kao mogući termin predložio sam 5. listopada 2019. Nakon što sam iznio svoj zahtjev, uistinu je brzo, 13. rujna 2019. godine, stigao e-mail od gospodina Perkovića: “Rado ću i sa zadovoljstvom razgovarati za vaše novine i slobodno s gospodinom Stjepandićem dogovorite detalje. Meni 5. listopada odgovara i stojim vam na raspolaganju. Radujem se našem susretu.” Kada bih gospodinu Thompsonu morao dati jedan savjet, onda bi to bio ovaj: za svoje savjetnike angažirajte stručnjake. Predstavnici ekstremno desnog krila hrvatske dijaspore u Njemačkoj nisu profesionalci, upravo suprotno. Oni su ljudi koji se pretvaraju da služe interesima Hrvatske, ali im zapravo štete.

 

1. Točno je da je dr. sc. Josip Stjepandić inicirao intervju s MPT za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). To se dogodilo nakon što je gosp. Martens nakon proslave osvajanja 2. mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu MPT u svome članku u FAZ nazvao desnoradikalnom gnusobom (rechtsradikaler Widerling). Gosp. Martens ne samo da je priznao pogrješku da je iznio takve tvrdnje o osobi s kojom uopće nije razgovarao, nego je gosp. Stjepandiću više puta ponudio da u svome članku spomene njegovu pozitivnu ulogu pri dogovaranju intervjua. Gosp. Stjepandić uopće nije politički angažiran, a svoje političko mišljenje opisuje kao (manje) nacionalno (više) konzervativan ili jednostavno, u žargonu propale države, neprijateljska emigracija. Gosp. Martens u protekle dvije godine više puta je gosp. Stjepandića zamolio za provjeru informacija. Mnoge od njih pokazale su se kao očigledno nevjerodostojne, a gosp. Martens je za takve usluge (na volonterskoj bazi) pismeno i usmeno g. Stjepandiću iskazivao zahvalnost, jer je tako bio spašen od blamaže i neugodnosti. Istina je da dr. sc. Josip Stjepandić povremeno piše za Hrvatski tjednik. Između ostalog napisao je prvu recenziju u Hrvatskoj knjige gosp. Martensa “U požaru svjetova” (Im Brand der Welten), nazvavši je monumentalnom knjigom koju mora imati svaka hrvatska kuća. Gosp. Martens za tu besplatnu reklamu bio je također vrlo zahvalan.

2. Gospodin Martens je nakon izlaska iz tiska svoje knjige “U požaru svjetova” dana 22.7.19 pismeno zatražio intervju od MPT. Evo citata zamolbe: “Od g. Josipa Stjepandića, s kojim imam intenzivnu raspravu u posljednjih godinu dana, saznao sam za mogućnost da date intervju njemačkom mediju. Ako je to doista slučaj i ako je to i dalje u vašem interesu da iznesete svoje motrište u velikom njemačkom listu, htio bih Vas ljubazno zamoliti da to učinite u Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Za to bismo mogli imati cijelu stranicu velikog formata. Stav koji je FAZ zastupao u Domovinskom ratu svakako Vam je poznat. Johann Georg Reißmüller, naš bivši suizdavač, dobio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog predsjednika Tuđmana. Moje novine imaju veliki interes za sve što se tiče Hrvatske. Intervju bih vodio u obliku razgovora s Vama. Naravno, poslao bih Vama ili nekom od vaših ovlaštenih osoba prijepis našeg intervjua prije objavljivanja na odobrenje, tako da možete biti sigurni da će samo one izjave koje ste doista rekli biti objavljene. (Za FAZ je to naravno samo po sebi razumljivo, ali znam da se to nažalost ovih dana ne odnosi na sve novinare).” MPT je nakon godišnjih odmora sve trojice sudionika, dana 12.9.19, pristao dati intervju na jednoj stranici velikog formata. Iako je intervju bio temeljito odrađen, autoriziran te skraćen na granicu od 25.000 znakova, da bi stao na jednu stranicu velikog formata, do danas nije objavljen. To je srž problema. Umjesto intervjua, objavljen je komentar gosp. Martensa, koji vrvi neistinama, a od autoriziranog intervjua sadrži svega 295 riječi (1696 znakova) ili oko 6% od ukupnog teksta. Za čitatelje Vašeg lista sigurno će biti zanimljivo da je gosp. Martens potpuno ignorirao aktualne informacije iz Vašeg lista iz pera Slavice Lukić, po kojoj MPT smije uzvikivati ZDS na početku svoje pjesme “Bojna Čavoglave”, iako je tu informaciju dobio više mjeseci prije objave svog komentara.

3.Točno je da je cjelokupni, neskraćeni, intervju dostupan pretplatnicima FAZ na internetu. Međutim, gosp. Martens prešućuje da (a) intervju nije objavljen u tiskanom izdanju, kako je bilo dogovoreno (v. gornji citat) te (b) ispred intervjua na internetu stoji uvod od 30 stranica, poglavito o Drugome svjetskom ratu, o čemu nije bilo govora niti u pripremi niti u samom intervjuu. Pored neistina, koje u njemu stoje, nedostaju ključne informacije neophodne za razumijevanje fenomena Thompson npr. zašto Vatreni tako žarko vole Thompsona. Jedinstven je primjer novinarske vještine da ispred intervjua od 30 stranica stoji uvod jednake duljine.

4.Nikakav termin nije bio otkazan, nego je bio tražen prvi zajednički termin za trojicu vrlo zaposlenih sudionika (MPT, Martens, Stjepandić), koji žive u tri grada u tri države, a to je bio 5.10.19. Gosp. Martens je za posredničku ulogu gosp. Stjepandića uvijek imao samo pohvale (pismene i usmene, o čemu posjedujemo dokaze) te ga je sve do objave njegova komentara o MPT 19.7.20 uvijek oslovljavao s “vrlo poštovani gospodine” (sehr geehrter Herr). U realizaciji intervjua s MPT dr. sc. Josip Stjepandić nastupao je kao pomagač gosp. Martensa: organizator, prevoditelj, vozač, fotograf, lektor – sve na volonterskoj bazi te ni u kojem obliku nije utjecao na njegov sadržaj. Navodi iz predmetne objave u Vašem listu netočni su te su izneseni s ciljem narušavanja ugleda i digniteta moje stranke. Suprotno svim postulatima novinarske profesije, autor predmetne tvrdnje nije kontaktirao moju stranku niti zatražio njezinu izjavu, a očigledno nije niti druge sudionike u posredovanju za predmetni intervju. To vrijedi tim više što je gosp. Martens s mojom strankom vodio opsežnu pismenu korespondenciju, te je mogao provjeriti točnost svojih navoda. Budući da predmetna objava sadrži neistinite navode to je i objavljivanjem takvog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na štetu ugleda moje stranke.

 

O kakvom neprofesionalizmu se radi dovoljno je pogledati fotografije koje je objavio Jutarnji list kao opremu spornog članka. Naime, iako je gosp. Stjepandić autor i vlasnik objavljenih fotografija gosp. Martens iste je protupravno dao različitim medijima, a među ostalim vjerojatno i vašem listu.

 

Stoga ovim putem zahtijevamo objavljivanje ovog ispravka netočne informacije u cijelosti, na način propisan čl. 41. st. 1. Zakona o medijima i u prvom idućem izdanju “Jutarnjeg lista”, subotom, s najavom na naslovnici, odgovarajućom najavom na naslovnici Tjednog priloga Magazin i odgovarajućom objavom u navedenom Magazinu.

 

Prilog, punomoć za zastupanje

 

p.p.

dr. sc. Josip Stjepandić 

 

Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)