Mostar se prisjetio žrtava terorističkog napada na WTC 11. rujna, ali i terorističkih napada u BiH

Vrijeme:2 min, 53 sec

Bosna i Hercegovina je od završetka ratnih sukoba 1995. godine pretrpila nekoliko terorističkih napada na svom tlu.

Mostar se sinoć prisjetio žrtava terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine, u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

U povodu sjećanja na ovaj događaj Hrvatski Dom herceg Stjepan Kosača osvijetljen je bojama američke zastave s posvetom “In Memoriam 9/11” s jedne strane, te projekcijom i porukom “UNITED AGAINST TERRORISM!” te prizorima terorističkih napada na tlu Bosne i Hercegovine s druge strane prekrasnog Hrvatskog Doma herceg Stjepan Kosače.

“Šest osoba, odnosno trećina svih napadača na SAD 11. rujna, bilo je izravno povezano sa BiH jer su bili pripadnici Odreda El Mudžahedin ili su imali bh putovnice koji su tek u trećoj reviziji oduzeti”, tvrdi Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma.

Bosna i Hercegovina je od završetka ratnih sukoba 1995. godine pretrpila nekoliko terorističkih napada na svom tlu.

– Prvi poslijeratni napad koji je tijekom istrage povezan sa radikalnim islamistima dogodio se u Banovićima krajem 1995. godine, kada je nestao službenik UNPROFOR-a William Jefferson. Istražitelji su njegovo tijelo otkrili nakon serije razgovora službenika Federalnog istražnog biroa sa Ali Hamadom u zeničkom zatvoru.

– Drugi i jedan od najtežih napada u post-ratnoj BiH dogodio se 18. rujna 1997. godine u Mostaru kada je aktivirana auto-bomba. Od posljedica eksplozije 29 osoba je teže ili lakše povrijeđeno, među kojima i trojica policajaca.

Napad u Mostaru bio je prvi teroristički akt u BiH. Istraga je utvrdila da su ovaj jezivi napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, a dvojica napadača imala su direktne veze sa Al Kaidom. Ahmed Zuhair je kasnije uhićen u Јemenu i prebačen u američku bazu Gvantanamo na Kubi.

– Stravičan pokolj dogodio se u selu Kostajnici kod Konjica, 2002. godine, kada je Muamer Topalović na Badnje večer upao u kuću porodice Anđelić i ubio oca, majku i kćerku, a sina teško ranio. Topalović je tijekom sudskog procesa priznao da je ubistva počinio iz vjerskog fanatizma, za šta je osuđen na 35 godina zatvora.

– Godinu dana kasnije, krajem 2008., dogodilo se novo krvoproliće, kada je aktivirana eksplozivna naprava postavljena u poslovno-prodajnom centru FIS u Vitezu. Ubijena jedna osoba, povrijeđeno šest, od kojih jedna teže.

Iste godine u ožujku, u Sarajevu i Bugojnu uhićena je grupa Rijada Rustempašića, kojoj se sudi za pripremanje terorističkih napada na objekte Vlade RS, Katoličke crkve, jedinica EUFOR-a i Oružanih snaga BiH koje su upućene u Irak.

– Jedan od najgorih terorističkih napada u BiH dogodio se u lipnju 2010. godine, u Bugojnu, kada je grupa radikalnih islamista digla u zrak policijsku postaju. Eksplozivna naprava postavljena na zid Policijske postaje u Bugojnu. Poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je šest osoba povrijeđeno.

Akteri ovog napada su uhićeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević zvani Oks.

– Sarajevo je u listopadu 2011. godine potresao teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Ambasadu SAD, prilikom čega je ranio jednog policajca. Agonija ispred američke ambasade trajala je oko pola sata, a napadač je savladan brzom akcijom specijalaca kada je pogođen u nogu.

Jašarević je bio pripadnik vehabijskog pokreta, a istraga je potvrdila da je više puta boravio u poznatom vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

– Jedan od zadnjih terorističkih napada dogodio se u sportskoj kladionici u Rajlovcu, kada je Enes Omeragić, opet blizak vehabijskom pokretu,ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)